Kärnkraftsförsäkring
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Anders Palms osaklighet är kärnkraften och försäkringsfrågorna. När det gäller kärnkraft och annan näringsverksamhet har staten ett kostnadsövergripande ansvar. Det gäller till exempel när en damm brister vid ett vattenkraftverk eller ett flygplan störtar över en stadskärna eller storbränder i tätbebyggt område.
Hur beräknas försäkringsbeloppet för lättvattenreaktorer som vi har i Sverige? Den enda lättvattenreaktorolycka som inträffat är Three Mile Island i Harrisburg 1979 där också en härdsmälta inträffade. Olyckan gav inga omgivningsskador då reaktorinneslutningen fungerade perfekt. Ingen reaktor av lättvattentyp har haft en olycka där inneslutningen brustit. Av den anledningen får en riskanalys utgöra beräkningsgrunden för vad en försäkring skall kosta. Sådana analyser har gjorts inte bara i Sverige utan också utomlands. Den teoretiska försäkringspremien har beräknats till omkring 0,1 öre per kWh. Den särskilda försäkringsskatten svenska staten tar ut av kärnkraftsindustrin är 2 öre per kWh. Från och med nästa år har staten påfört kärnkraften nya skatter för att få den olönsam. Jag vet inte om det är att subventionera kärnkraften? I övrigt går det bra att läsa "Atomansvarighetslagen" och på så sätt skaffa sig saklig information.
Kom nu inte dragandes med Tjernobyl. Reaktortypen i Tjernobyl hade ingen reaktorinneslutning och dessutom är den typen av reaktorer instabila när den körs vid låga energier.