Kärnkraften ger hållbar utveckling

Västervik2006-09-12 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Akko Karlsson och Jan- Olov Bernhard har i en insändare (VT den 6 september) frågat sig om kd vill ha ett ansvarslöst samhälle. Svaret är definitivt nej.
Begreppet sustainable development eller hållbart samhälle såg dagens ljus eller blev officiellt vid FN:s första miljöpolitiska konferensen i Stockholm 1972. Gro Harlem Bruntdlands (ordförande vid konferensen) definition lyder enligt följande: "Sustainable development is devolopment that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs." I Brundtlandsrapporten finns klara ställningstaganden till att en hållbar utveckling i världen går hand i hand med god teknisk och ekonomisk utveckling. Jag hävdar att kärnkraft håller måttet för hållbar utveckling. Jag är tveksam när det gäller de förnybara energikällorna. De håller framförallt inte måttet om ekonomisk utveckling och vindkraft håller knappast måttet för god teknisk utveckling. Det är min personliga bedömning.

När det gäller ekologi finns det ingen klar definition men en är Steve Cousins. Han säger: "Definitionen på ett ekosystem är att det består av fysisk- kemisk- biologiska processer aktiva inom ett rum- och tidsmässig enhet av vilken storlek som helst." (Det är uttryckt på liknande sätt i boken "Blågul miljö".) Hans beskrivning uppfattar jag som att det finns en balans inom systemet styrt av fysikaliska, kemiska och biologiska samband. Jag anser att kärnkraften inte påverkar det ekologiska systemet inte ens uranbrytningen. Gruvbrytningarna är miljökonsekventbeskrivna och godkända. Sol-, våg- och vindenergi producerar givetvis energi utan att störa det ekologiska systemet bortsett från havsbaserade vindkraftverk där störningen inte är utredd vad gäller bland annat fisken. Vindkraftverk placeras på grund som ofta också är lekplatser för fisk.

Visst kan energiprocesserna göras effektivare och det görs. Hushållning av energi har hitintills inte varit gångbart. Vi vill underlätta våra liv och då går det åt energi.
Jag vill påpeka att jag är medlem i det kristdemokratiska partiet sedan 1966 och partiet har sedan starten (1964) varit engagerade i bland annat miljöfrågor med utgångspunkt från förvaltarskapstanken. Som medlem behöver jag inte i alla frågor dela partiets synpunkter.
Miljöpartiet det gröna använder hållbart och ekologiskt lite som det passar dem. Med den användningen blir hållbart och ekologiskt diffusa begrepp.
Läs mer om