Det socialdemokratiska maktspelet
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Åsa Westlund undrar naivt om vilken av följande delar väljarna skulle ta ställning till i en eventuell folkomröstning: "att bekämpa gränsöverskridande brottslighet eller om den förstärkta jämställdheten". Naturligtvis skulle vi ta ställning till hela förslaget, ja eller nej skulle alternativen vara på valdagen. Detta är vad väljarna får göra i de länder där politikerna beslutat att medborgarna skall få fälla avgörandet genom demokratiska val. I dessa länder har den direkta demokratin fungerat, varför får den inte fungera på samma vis även här i Sverige?
Jag håller med Åsa Westlund om att vi skall stå fast vid principen att jag utifrån min egen värdering väljer det parti som motsvarar det som jag förväntar mig av den utlovade politiken. Innebär detta att jag ger fullmakt till politikerna att fatta vilka beslut som helst? Naturligtvis inte, följer inte partiet jag röstat på sin uttalade politik så kommer jag naturligtvis inte att rösta på det partiet mera. Nu gäller det EU:s nya konstitution, inte ett "nytt EU-fördrag" som Åsa Westlund vill göra gällande.
Samtliga EU-fördrag som handlar om EU:s beslutande organ kommer att ersättas av den nya författningen, vilket även är synonymt med grundlag eller konstitution. Någon större eller viktigare fråga har aldrig förekommit i EU:s historia. Därför borde det ligga i varje demokrats intresse att en fråga av denna dignitet har en bred förankring hos medborgarna. Flera framträdande statsvetare och högt uppsatta ledare i EU har ställt sig bakom kraven på att folkomröstningar är den enda rätta vägen för att kunna anta den nya grundlagen. Men vårt svenska arbetarparti, socialdemokraterna, säger liksom Åsa Westlund: "Nej till fler folkomröstningar".
En annan intressant fråga i sammanhanget är hur man inom det socialdemokratiska partiet ser på Spaniens folkomröstning om EU:s nya grundlag. Var det bra eller dåligt att Spanien fick rösta om detta? Varje sann demokrat måste anse att det var bra att de Spanska medborgarna fick avgöra frågan, det är bara att gratulera det spanska folket till valutgången. Detta kan naturligtvis inte Åsa Westlund göra eftersom hon säger: "Nej till fler folkomröstningar". Hon måste i stället fortsätta med det socialdemokratiska maktspelet, att så långt det bara går försöka att undanhålla för väljarna vad EU: s nya grundlag egentligen innebär!
EU har även sagts vara en garanti för freden. Därför borde den nya grundlagstexten rimligtvis innehålla många skrivningar om fredsarbetet. I förslagets artikel 41 står det skrivet följande: "Medlemsländerna förbinder sig att gradvis förbättra sina militära resurser". Det är alltså genom upprustning man vill bevara freden. Frapperande nog används ordet "fredsbevarande" endast en gång, och ordet "fred" bara tre gånger i texten till grundlagsförslaget. Däremot används ord som "bank" 176 gånger och "marknad" 88 gånger.
Om man sedan skall säga något om, "den förstärkta jämställdheten" som Åsa Westlund åberopar, blir det inte heller så positivt. Bland dem som arbetade fram förslaget fanns endast representanter från makteliten i Europa. Bara 17 procent av dem var kvinnor. Det är alltså mycket långt kvar till jämställdhet i detta sammanhang.