Det nya hotet mot skärgården
Nytt miljöhot. Insändarskribenten menar att vattenskotern förstör naturlivet i vår skärgård. Foto: Anders Steiner
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Där sitter man, precis mitt i, och beskådar den stora barnkammare som vår säregna skärgårdsmiljö utgör under just denna årstid. Idyllen är fantastisk, där finns flera kullar av gräsänder, en av andhonorna hade hela åtta små dunbollar i släptåg. Men det är inte enbart änder, ejderkullarna var ovanligt många i år, det fanns även skrak med många ungar. Den största skrakkullen som vi såg bestod av inte mindre än 14 ungar!
Människors närvaro tycktes inte påverka detta fågelliv i någon nämnvärd utsträckning. Det vill säja så länge människor vistas i naturen med respekt för det vilda man har omkring sig! Den här idyllen har tyvärr en baksida.
Det största hotet mot tusentals sjöfågelungar kommer alltså inte från att människor vistas i deras närmiljö, det har tillkommit något helt nytt som fåglarna aldrig tidigare har upplevt. Plötsligt hörs ett högt ljud, det kan vara svårt att bestämma varifrån det kommer, och en liten men mycket snabb farkost kommer runt en udde.
En vattenstråle skjuter högt upp i luften och kölvattnet bubblar långt bakom farkosten. Farten på vidundret kan uppgå till 40-50 knop! Föraren vet kanske var han befinner sig, men vad han inte har en aning om är att det finns en kull med sjöfågel på andra sidan udden han precis rundar. Farten var alldeles för hög för att han överhuvudtaget ens hann med att reagera, han kanske inte ens såg dem. Resultatet behöver egentligen inte kommenteras, men var och en förstår nog att fågelkullen inte hade en chans att komma undan. De blev offer för en vattenskoter!
Vi har fått ett nytt miljöhot i vår skärgård. Buller, starka vattenströmmar och alldeles för hög fart är det enda som vattenskotern tillför skärgårdsmiljön! Men det är inte enbart de djur som lever på ytan som drabbas.
Vattenskotern kan framföras på mycket grunda vatten och de starka vattenströmmar som skapas skadar även allt som lever på grunda bottnar. Inte nog med detta, vattenskotrarna utgör också en fara för vanliga båtägare, (naturligtvis även för nyttotrafiken), som kommer i trånga farleder. Man har inte en chans att kunna väja eller stoppa den egna farkosten när de kommer farande.
Stora delar av vår skärgård är dessutom skyddade genom fågelskyddsområden. Där råder besöksförbud under fåglarnas känsliga häckningsperiod. Som regel gäller detta under tiden 1 april till 10, 15 eller 31 juli, beroende på vilka arter som brukar häcka där. På den södra delen av Spårö är det besöksförbud från den 1 februari till den 15 augusti.
Det var just i dessa farvatten som vattenskotrarna framfördes den gångna midsommarhelgen. Vattenskotern är det nya hotet mot vår unika skärgårdsmiljö!