Avsiktliga oljeutsläpp

Oljeutsläpp. "Varje år görs 500 avsiktliga oljeutsläpp öster om Gotland och i Finska viken", skriver Nils Ronquist. Foto: Scanpix

Oljeutsläpp. "Varje år görs 500 avsiktliga oljeutsläpp öster om Gotland och i Finska viken", skriver Nils Ronquist. Foto: Scanpix

Foto:

Västervik2007-08-01 00:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rolf Wahlberg har i en insändare i VT den 27 juli berört sjötrafiken i Östersjön. För att tydliggöra problemet kan nämnas att 50 000 fartygspassager sker varje år förbi Gotlands östra kust. Omkring 40 000 fartygspassager sker över delar av ett Natura 2000-område vid Hoburgs Bank Att fartygen obehindrat kan passera beror på att fartygens djupgående är mindre än 12 meter. En en statlig utredning (2003) har föreslagit att även fartyg mindre än 12 meters djupgående skall flyttas från Hoburgs Bank. Kristdemokraterna har protesterat mot detta. Tyvärr tordes den dåvarande regeringen inte ta detta steg.
Varje år görs omkring 500 avsiktliga oljeutsläpp öster om Gotland och i Finska viken. Oljeutsläppen är ett allvarligt hot mot det marina livet i Östersjön.

Östersjön klassades redan på 80-talet som "special area" av FN: s sjöfartsorganisation International Maritime Organisation (IMO), vilket bland annat innebar att inga oljeutsläpp fick förekomma i Östersjön. I april 2004 godtog alla länder utom Ryssland att klassa Östersjön som särskilt känsligt område. Ryssland är inte heller med i EU och kan blankt strunta i vad EU fastställer angående skyddet av Östersjön.
Den enda miljökommission Ryssland finns med i är Helcom (Helsingforskommissionen). En hitintills uddlös kommission då oljeutsläppen i Östersjön fortsätter utan att minska. Dessutom skall nu Ryssland dra en gasledning genom Östersjön för att kunna sälja gas till framförallt Tyskland. Att dra gasledningen över land är klart billigare och bättre alternativ. Märkligt i detta sammanhang är att Ryssland förstärker sin Östersjöflotta!
Märk väl Ryssland har en liten del av kusten längs Östersjön men utnyttjar Östersjön maximalt som ett transport- och kloakhav. Den rening som sker av utsläppen till Östersjön från Ryssland har andra länder runt Östersjön bekostat.
Läs mer om