Kommunen låter Spårö förfalla – igen!

Båten är seglingsklar, en första seglats sker traditionsenligt till Spårö. Vi lägger oss flagen nedanför Spårö fyr, en promenad upp till båken ingår som vanligt i planerna denna vackra helgdag.

Spårö båk är en av kommunens stora turistattraktioner och därför är det fel att låta den och vägen dit förfalla, menar skribenten.

Spårö båk är en av kommunens stora turistattraktioner och därför är det fel att låta den och vägen dit förfalla, menar skribenten.

Foto: Ulf Andersson

spårö båk2023-06-04 18:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tar oss med möda till fots fram till sundet mellan Katsholmen och Spårö – det vi kallar Jeppehål. Färden upp till båken blir nu en tragisk historia. 

Hallå, ansvariga! Har ni glömt att vi har ett av de vackraste och mäktigaste sjömärkena i nordiska vatten här i vår kommun? Under sommarsäsongen besöker tusentals turister oss – många av dessa är båtturister. Alla båtfarare som angör Västervik ser den ståtliga byggnaden på berget. 

Men, kära läsare, nu börjar förfallet igen av vår stora turistattraktion. Det är förenat med livsfara att ta sig upp, den lilla bron i sundet (läs Jeppehål) är förfallen – något som jag påpekat för ansvariga för flera år sedan – och ramlar snart. Väl över ser man en anslagstavla med texten "Välkommen till Spårö". Så detta är ju en allmän rekommenderad färdväg, men för fortsatt vandring så behövs klätterutrustning med bergkilar och rep för att besegra det branta berget. Allt i form av räcken och hjälpmedel har naturen tagit över och de har rostat sönder eller ruttnat. 

Nåväl, förbi detta hinder så har trappor och vajerräcken förfallit på stigen upp men det går med lite tur och vighet. Väl uppe vi får man sin belöning – orkidéerna blommar, utsikten är brutalt vacker. 

Jag ser också att den vita färg som målades på för inte så länge sedan börjar flagna, det sliter på fasaden ”att vara båk” på detta höga berg! Men varför måste detta ske, varför glöms underhållet bort av ägaren, kommunen. Jag vädjar till er berörda ta en tur till Spårö en vacker dag så kan ni förena nytta med nöje – för utsikten från berget kostar inget!