Nya vårdkrav i framtiden

I takt med att antalet äldre ökar förändras vårdbehovet.

I takt med att antalet äldre ökar förändras vårdbehovet.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Sjukvård2017-07-21 05:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdbehovet kommer att öka i Kalmar län, det är ett faktum. Antalet äldre med komplexa sjukdomstillstånd blir fler, samtidigt som sjukvården kan bota eller lindra allt fler sjukdomstillstånd.

För att klara denna utmaning måste mer vård flyttas från sjukhusen och ut i primärvården och den kommunala hemsjukvården. Genom tidigare och fler förebyggande insatser nära patienterna minskar behovet av dyrare sjukhusvård i ett senare skede av livet.

Vi började presentera förslag för att underlätta denna förändring i vårt budgetförslag redan för två år sedan. Flera statliga utredningar drar samma slutsats, nu senast ett delbetänkande från läkaren och utredaren Anna Nergårdh.

Trots detta har Landstinget i Kalmar län knappt kommit ur startgroparna och den rödgröna landstingsmajoriteten röstar konsekvent nej till våra förslag för att få igång förändringen. Majoritetens politiska riktlinjer inför budgetarbetet har beskrivits som en lång önskelista utan prioriteringar och färdplan. Visa av erfarenhet förväntar vi oss inte mer av deras slutliga budget i höst.

Alliansen vill att landstinget tar fram en långsiktig utvecklingsplan för hur nuvarande sjukhusvård i större utsträckning kan bedrivas som dagsjukvård, så kallad öppenvård, och hur dagsjukvård kan flyttas ut och utföras inom primärvården eller den kommunala hemsjukvården. Landstinget måste sätta upp tydliga och konkreta mål för uppföljning.

Det är hög tid att även vårt landsting påbörjar förskjutningen från sluten- till öppenvård, från sjukhus till hälsocentral och från vård till hälsofrämjande insatser. Det är endast så hälso- och sjukvården kan klara av det ökade vårdbehovet från en åldrande och växande befolkning.

Läs mer om