Så här kan det inte få fortsätta

Det är nu bara knappt fyra månader kvar av det här året och vid nyår slår bonus malussystemet till igen med chockhöjning av fordonsskatten och skatten för husbilar blir en riktig rysare med en kostnad på uppemot 30 000 kr per år.

Skribenten ser ingen miljövinst i att byta plastkassar mot tygpåsar.

Skribenten ser ingen miljövinst i att byta plastkassar mot tygpåsar.

Foto: Berit Roald

Debatt2019-09-14 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Redan nu varslar Kabe husvagnar cirka 25 anställda och anledningen är regeringens ogenomtänkta chockhöjning av skatten på husbilar. Skattehöjningen påverkar branschens alla led –  återförsäljare, grossister, importörer, underleverantörer och verkstäder. 

Vi ska väl värna om turism, sysselsättning, tillväxt och utveckling över hela landet men detta tycks regeringen vilja sätta krokben för. 

Vidare kommer diesel- och bensinskatten återigen stiga, plastpåsarna kommer inte vara fredade. Regeringen ska tydligen bestämma antal plastpåsar per hushåll och då föreslår miljöpartiets Per Bolund en rejäl höjning från dagens 3 kronor till  7 kronor per påse för att minska förbrukningen hos hushållen men hur tänker regeringen här? Ska man använda tygkassar istället? 

Råd & Rön har nyligen publicerat en rapport från danska forskare som är Danmarks motsvarighet till Naturvårdsverket att om man använder en tygkasse i ekologisk bomull behöver man bära hem matvaror mer än 20 000 gånger. Det innebär att vi måste använda tygkassen 5 gånger i veckan i 77 år för att komma ner i samma miljö- och klimatpåverkan som en vanlig plastpåse har.

En vanlig plastkasse är alltså det mest miljövänliga alternativet om den återanvänds och därefter bränns upp. Återigen hittas det på anledningar om miljö och klimatförstöring för att införa diverse skattehöjningar. 

Det är inte konstigt att en del företag etablerar sig utomlands. Vi måste värna om våra svenska företag för det vore katastrof för Sverige om arbetstillfällen försvinner utomlands. Vi är nu på väg mot en lågkonjunktur och ladorna börjar bli tomma. Nu måste svenska folket vara med och betala, antingen vi vill eller inte men det måste bli ett slut på den här sanslösa beskattningen på precis allting. 

Tänk rätt vid nästa val. Dit går det fortare än man tror. Så här kan det inte få fortsätta iallafall.