Vore hemskt att inte få ta med katterna i skyddsrummet

Att inte få ta med sig husdjuren i skyddsrummen om larmet går vore psykiskt förödande för många och strider dessutom mot djurskyddslagen menar insändarskribenterna, som inte vill lämna sina katter i händelse av krig.

Insändare 5 mars 2022 06:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla vet vad som tyvärr försiggår i Ukraina och hotbilden mot Sverige har ökat. Att söka var närmaste skyddsrum ligger har ökat explosionsartat och folk har börjat hamstra förnödenheter. Men om det värsta skulle inträffa, att krigslarmet ljuder, vad händer då med oss som har husdjur?

Själv har vi fyra katter och enligt MSB får inte husdjur tas med in i skyddsrummen på grund av allergirisk. Myndigheterna menar på fullaste allvar att vi själva ska ta vår tillflykt i skyddsrummen – utan att kunna ta med våra fyrbenta familjemedlemmar. En katt eller hund ska alltså lämnas ensam utan tillsyn, utan att någon kan rengöra katt-toaletten, utan att få sin dagliga rastning när det gäller hundar eller någon som kan ge dem mat. 

Vi har förståelse för allergier mot pälsdjur, men vid en krigssituation måste man kunna rucka på stelbent byråkrati. För oss och många andra är våra husdjur det bästa vi har. För våra katters skull behöver vi finnas vid deras sida, ge dem kärlek och smek, kunna ge dem mat och finnas tillhands för att de ska känna sig trygga, men sedan kriget började i Ukraina har våra husdjur fått en mörk skugga över sig. Säkerhetsläget har försämrats och Sverige har fått ta emot direkta hot från Ryssland. I värsta fall kan det bli läge att gömma sig i skyddsrummen och vi vet att om flyglarmet går blir vi tvungna att lämna våra katter ensamma hemma för att kunna söka skydd – och deras trygghet är hotad.

I likhet med de flesta djurägare anser vi att katterna tillhör vår familj. I vårt dagliga liv erbjuder de oss glädje, trygghet, social kontakt och närhet. I likhet med de flesta djurägare så är en av våra rädslor att någonting ska hända dem och som djurägare är det vårt ansvar enligt lagen att se till att det inte gör det. Att sitta i ett skyddsrum i flera dagar med vetskapen att man lämnat ifrån sig en eller flera familjemedlemmar till sitt eget öde utan att veta hur den individen mår eller om familjemedlemmen överhuvudtaget lever skulle vara psykiskt förödande för så många människor. Familjer ska inte behöva splittras i krig och det bryter dessutom mot djurskyddslagen att lämna sina husdjur ensamma utan någon som helst tillsyn.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa