Vilka nyheter är av allmänt intresse?

Vad krävs för att ett tips om nyheter eller evenemang ska bevakas av VT:s redaktion, frågar sig insändarskribenterna och får svar från nyhetschefen.

Vad krävs för att VT ska skriva om det vi tipsar om? frågar sig insändarskribenterna.

Vad krävs för att VT ska skriva om det vi tipsar om? frågar sig insändarskribenterna.

Foto: Karin Hertz

Insändare2024-02-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SPF Seniorerna Västervik har ett flertal gånger tipsat om evenemang alternativt skickat in färdigskrivna pressmeddelanden klara för publicering till redaktionen men inte en rad har skrivits vare sig i papperstidningen eller i nätversionen.

Ett exempel: SPF Seniorernas förbund har med hjälp av finansiering från Allmänna Arvsfonden tagit fram ett hemtjänstindex som visar hur bra eller dåligt hemtjänsten i var och en av Sveriges 290 kommuner fungerar. Den 5 december publicerades en uppföljning som visade att hemtjänsten i Västervik sjunkit från plats 59 till plats 149. 

Nyheten om hemtjänstindex uppmärksammades i SVT och ett stort antal andra medier, bland andra nättidningen Dagens Västervik men VT har visat noll intresse. Hemtjänst är en verksamhet som de flesta av oss, någon gång i livet, kan behöva använda oss av. Det är av stort intresse att hemtjänsten är av så god kvalitet som möjligt för att vi med förtroende ska använda oss av den.

SPF Seniorerna har noterat att vissa (i vårt tycke) små och förhållandevis ointressanta nyheter ges stort utrymme, ibland flera uppslag i tidningen, medan andra tydligen betraktas som för små för att ens få en notis.

VT har aviserat att man går över till tredagarsutgivning, men att det journalistiska innehållet inte ska försämras. Visa då att ni publicerar nyheter som berör de äldre i kommunen!

Styrelsen SPF Seniorerna Västervik

Svar direkt:

Hej!

Jag börjar från slutet och slår fast att journalistiken vi gör på VT inte kommer att påverkas negativt av att papperstidningen delas ut tre dagar, snarare tvärtom då vi kommer kunna fokusera ytterligare på att producera lokal och relevant journalistik. 

Vi har inga ämnen som vi alltid eller aldrig skriver om, det finns gott om frågor som berör och intresserar både äldre och yngre läsare. Vi tvingas göra prioriteringar varje dag när vi bestämmer vad vi ska skriva om. Vissa dagar kan ens nyhetstips konkurrera med flera andra stora händelser och andra dagar är det enklare att komma fram hela vägen med sitt tips. Och om man märker att ens tips inte lett till en artikel så får man självklart höra av sig igen!

Elin Lönn, nyhetschef och tf chefredaktör