Vi sänker inte skatter för att gynna de rika

Svar på insändaren ”När en högerregering styr är det naturligt att de rika får mer”.

Jon Sjölander (M).

Jon Sjölander (M).

Foto: Ulrik Alvarsson/arkiv

Insändare2024-09-28 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det viktigt att poängtera att den föreslagna skattesänkningen inte handlar om fördelningspolitik eller att gynna vissa grupper på bekostnad av andra, utan snarare om att stärka hela samhällsekonomin och att ge hushållen mer pengar att röra sig med i en tid av inflation och ökade kostnader.

Vi anser att skattesänkningar är ett verktyg för att återställa hushållens köpkraft, inte bara för höginkomsttagare utan för alla. När människor får behålla mer av sina inkomster ökar deras möjlighet att klara av stigande kostnader, oavsett om de är pensionärer, lågavlönade eller medelinkomsttagare. Skattesänkningarna riktar sig brett för att motverka inflationens effekter och stötta alla samhällsgrupper.

Det är sant att en person med högre inkomst får en större skattesänkning i kronor räknat, men det är inte för att vi vill gynna de rika. Skattesystemet är uppbyggt så att de som betalar mer i skatt också får en större lättnad när skatten sänks. Det betyder dock inte att låginkomsttagare inte får hjälp. För den som har en lägre inkomst innebär en mindre skattesänkning också en viktig förstärkning av ekonomin, speciellt när varje extra krona kan göra stor skillnad i vardagen.

Det är en missuppfattning att skattesänkningar enbart handlar om fördelning av resurser. Vår politik syftar till att skapa förutsättningar för tillväxt, där fler människor kan komma i arbete och företag får möjlighet att växa. På sikt leder detta till fler arbetstillfällen, högre inkomster och därmed också ökade resurser till välfärden. Att stimulera ekonomin genom skattesänkningar handlar om att ge incitament till fler att arbeta, starta företag och investera, vilket gynnar hela samhället, inte bara vissa grupper.

Vi tror på att människor själva bäst vet hur deras pengar ska användas. Genom att sänka skatten ger vi individen mer frihet att själv bestämma hur den egna inkomsten ska användas, snarare än att staten ska omfördela och fatta beslut åt medborgarna. Detta är en central del av ett samhälle där människor har större kontroll över sina egna liv och kan göra de val som passar deras behov bäst.

Sammantaget är målet med den moderata ekonomiska politiken att skapa ett starkare och mer motståndskraftigt Sverige. Genom att öka sysselsättningen, stimulera tillväxt och låta hushållen behålla mer av sina inkomster skapar vi förutsättningar för långsiktig stabilitet och en stark välfärd som alla kan dra nytta av, oavsett inkomst.

Jon Sjölander

Moderaterna Västervik