"Vi lämnar kommunen om skolan läggs ner"

Livskvalitet varje dag! Tre ord som finns med i Västerviks kommuns vision. Dessa tre ord betyder olika för olika människor.

Insändare 7 februari 2023 05:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss som valt att bo och arbeta i Loftahammar i Västerviks kommun klingar dessa ord igenkännande. Många av oss har valt att stanna på orten eller flyttat tillbaka efter studier och arbete i större städer, även barnfamiljer utan tidigare koppling hit har aktivt valt att flytta hit. Många av oss verkar för något av de företag som finns här. Just för att det är här i ett fantastiskt kustsamhälle vi finner vår livskvalitet och utkomst. 

För oss var det aldrig ett alternativ att välja Gamleby eller Västervik. I och omkring Loftahammar finns en helt underbar småskalighet, omedelbar närhet till skärgård och, än så länge, grundservice i termer av post- och paketservice, välsorterad livsmedelsbutik, utlämningsställe, samt förskola och skola. Kort och gott det allra nödtorftigaste som krävs för att kunna leva och verka året runt på vår ort. 

Nu överväger barn- och utbildningsnämnden att lägga ner skolan i Loftahammar. Det saknas pengar, säger de, och de pengarna ska sparas in på våra barn. Det verkar som det mest kostnadseffektiva vore om alla som bor och som vill flytta till Västerviks kommun flyttar in till själva Västerviks centralort och att det anordnades en eller ett par stora skolenheter där. Men vi som valt att bo i Loftahammar fungerar inte så. Vi fungerar i princip tvärtom. Vi har valt ett litet samhälle, ett skärgårdssamhälle och turistort därför att det är vår livskvalitet. Det är här vi vill och kan vara en motor för att göra Västerviks kommun än mer attraktivt för besökare, sommargäster och potentiella inflyttare.

Läggs skolan ner i Loftahammar blir det oansvarigt långt till en annan skola för våra barn. Pedagogisk kvalitet i större klasser pratas det om. Men om de negativa aspekterna med stora grupper talas det inte alls. Vi undrar även hur det blir med den pedagogiska kvaliteten efter en timmes skolskjuts enkel väg? Många av oss som har barn i skolan bor inte i själva samhället Loftahammar, utan våra barn har redan idag en halvtimmes restid med skolskjuts. Då tänker man alltså sig att lägga på ytterligare 35–40 minuter. Hur kan det vara gynnsamt för barnen? Det lär i alla fall bli väldigt trötta 6–12-åringar. Hur tänker politikerna sig att barnen ska klara av samspelet med varandra under restiden om det inte finns någon mer vuxen än chauffören med på resan? 

Det är som sagt väldigt oansvarigt av oss föräldrar och våra politiker att låta våra barn utsättas för detta. Det gynnar inte lärandemålen, vilka vi också är delansvariga för att de uppnås. Vilket ansvar barn- och utbildningsnämnden tar i detta sammanhang känns just nu väldigt osäkert. 

Vi förstår att förhållandevis få av Västerviks kommuns politiker bryr sig om ifall vi föräldrar i Loftahammar flyttar från Loftahammar – vi lär ju inte ha något val om skolan läggs ner. För att inte ta ansvar för våra barns lärande, utveckling och livskvalitet är inget alternativ för oss. Är det det för barn- och utbildningsnämnden? 

Men en sak kan vi lova. Vi lär inte söka livskvalitet i Gamleby eller i Västervik. Det är ju som sagt inte de värdena som erbjuds där som är viktiga just för oss. Vi får helt enkelt söka en annan liknande plats att driva våra företag, arbeta och fostra våra barn på om skolan skulle läggas ned.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa