I Västervik finns en nybildad förening, Dialog-Bildning, som under våren och hösten 2024 ordnat/ordnar en rad dialogseminarier. Innehållet i dessa seminarier är kopplade till idéer om bildning, demokrati och FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Under våren framträdde bland annat Sven-Eric Liedman, professor emeritus i ide- och lärdomshistoria. Han medverkar ofta i debattartiklar i DN.
Under hösten har hittills Lars Pålsson Syll, professor i samhällsvetenskap vid Malmö universitet talat om det finanspolitiska ramverket under rubriken ”Har Sverige råd med demokrati och Välfärd?”.
Helt nyligen – 16 september – avhörde jag själv Sverker Sörlin, författare, idehistoriker och professor i miljöhistoria vid KTH, som talade om ”Vikten av bildning för att möta samhällskriser”.
En partipolitiskt obunden förening och ett allmänmänskligt och synnerligen angeläget syfte, vilket knappast någon kan invända emot. Att genom information och ömsesidigt lärande öka bildningen och ge jordmån för en bra och respektfull dialog är verkligen en angelägenhet för alla i vårt samhälle.
Jag hade förväntat mig referat eller något journalistiskt inslag därom i Västerviks-Tidningen men inte kunna finna någonting. Detta förvånar mig, särskilt som chefredaktören Olov Trysberg uttrycker på NTM medias hemsida ”Vi granskar makten och bevakar det som händer i din kommun och ditt kvarter. Vi hjälper dig helt enkelt att komma närmare det som sker i din närhet”.
OK. Kom loss!
Stig Eriksson, Västervik
Jävsförhållande: Sedan fyra dagar tillbaka medlem i föreningen Dialog-Bildning.
Svar direkt:
Hej Stig, och tack för ditt inspel. Jag håller med dig om att föreningens arrangemang hittills varit ett berikande och viktigt inslag i Västerviks lokaldemokrati och ger förstås viktiga lärdomar för alla de individer som varit med. Inte minst Sverker Sörlins tankar om bildningen är ju väldigt nära en av våra kärnsyften på VT. Varför har vi då inte skildrat föreläsningarna? Ja, det borde vi nog gjort, i någon form. Jag har själv pratat med Lasse Övling i föreningen om deras arbete, och spånat på tankar för HUR vi kan lyfta frågan om lokala opolitiska initiativ. För frågan om HUR, är central när det kommer till sådan här rapportering. Vi behöver hitta nya grepp för att nå ut, för att sådana texter ska bli lästa av fler än bara de som var där. Ett ständigt pågående arbete som är helt avgörande för vår relevans om 3-5-10 år. Men likafullt uppskattar jag din knuff, och jag försäkrar dig om att Dialog-Bildning kommer att synas i spalterna.
Olov Trysberg, chefredaktör och ansvarig utgivare