Varför ska vi ha kunskap om rymden och big bang?

Insändarskribenten menar att miljarderna som läggs på att utforska rymden istället skulle kunna gå till att göra jorden friskare. "Varför ska vi utforska rymden när vi håller på att fördärva vårt eget jordklot?", skriver han

Insändarskribenten är kritisk till att stora summor pengar, som han menar skulle kunna gå till att göra planeten friskare, läggs på att utforska rymden.

Insändarskribenten är kritisk till att stora summor pengar, som han menar skulle kunna gå till att göra planeten friskare, läggs på att utforska rymden.

Foto: Nas via AP/TT

Insändare2022-10-10 05:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

James Webb-teleskopet, ett av de mest avancerade projekten sedan månvandringarna, ska enligt uppgift kunna göra så att vi kan se tillbaka till "big bang", för en kostnad på 100 miljarder kronor. Men varför? Varför ska vi ha kunskap om det? Till sådana summor? 100 miljarder. Och hur många miljarder kostar inte allt annat vi gör i rymden?

Varför ska vi utforska rymden när vi håller på att fördärva vårt eget jordklot i jakten på att alla vill vara rikast när man dör? I vissa delar av världen kan man inte ens dricka rent vatten. Andra delar spyr ut föroreningar och dumpar avfall överallt. Människor lever med strutssyndrom, där vi stoppar huvudet i sanden och inte ser saker.

Skogar dör, fisken försvinner från haven. Det blir fler översvämningar, fler skogsbränder och orkaner som ödelägger hela städer. Det låter som en domedagsprofetia men det är det vi lever i, utan att bry oss medan vi lägger 100-tals miljarder på saker som vi egentligen skulle klara oss utan. För de pengarna skulle vi kunna göra saker som leder till att vi får en friskare jord.