Läste nyligen i VT om en ytmässigt gigantisk solcellspark på åkermark utmed E22. Varför inte kombinera denna med odlingsmark genom att höja hela solcellsparken?
Frågan är orsakad av att stora arealer av odlingsmark idag är lönsammare för installation av solcellsparker. I ivern att producera så mycket el som möjligt inför den snabba utvecklingen att ställa om till eldrift som ersättning för fossila bränslen.
Det är lätt att glömma behovet av självförsörjning av mat, vilket är högst aktuellt i dessa mycket oroliga tider med krig och klimatkris nära förestående. I en kombination av de båda parkerna uppstår frågor och krav. Ett krav är att solcellsparken måste höjas till en högre nivå eller att den tillgängliga markarealen delas upp för de två markalternativen. Betraktas alternativet där hela solcellsparken höjs upp och placeras på pelare och där en ny typ av mindre eldrivna jordbruksmaskiner kan utföra sitt arbete under den befintliga solcellsparken och där val av grödor lämpliga för ändamålet väljs. Kanske framtida självkörande maskiner.
Solcellsparkens producerade el anslutes till befintligt nät. Anläggningens vattenbehov täcks delvis från takavvattningsystem där vatten samlas i en damm eller cistern. Ligger anläggningen i närhet till sjö kan en pumpstation förse damm eller cistern med extra vatten. Elbehovet för anläggningen fås från solcellsparkens egen produktion. Överskottet går till nätet.
Betraktas alternativet delning av den totala arealen kan jordbruksmaskiner i befintliga storlekar användas med den passusen att även de i framtiden ska gå ifrån fossila bränslen. Solcellsparken ligger då i lämplig höjd från marken och odlingsmarken i en parallell linje utmed solcellsparken eller i en konfiguration som den tillgängliga arean.