Vänskapskorruption bakom Moderaternas val av ordförande

Skribenten anser att Moderaterna inte går på kompetens och erfarenhet när de tillsätter ordföranden i kommunala nämnder.

Skribenten anser att Moderaterna inte går på kompetens och erfarenhet när de tillsätter ordföranden i kommunala nämnder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-09-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser i dagens VT att Moderaterna har gjort det igen! Det har tydligen blivit rutin att plocka upp "folk från gatan" när det gäller att tillsätta nämndordförande. Nu är det miljö- och byggnadsnämnden som råkar ut för detta!

Tidigare har det varit barn- och utbildningsnämnden som de senaste åren råkat ut för detta. Minst tre stycken plockade man direkt "från gatan" och det har inte varit positivt för den nämndens verksamhet!

Det verkar som vänskapskorruption och inte duglighet och erfarenhet!

Anna Kinberg Batra och hennes tillsättning som landshövding är ännu ett exempel på vänskapskorruption!

Inger Wiman 

undefined
Niclas Wallander är ny ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.

Svar direkt:

Det är tråkigt att läsa insändaren som ifrågasätter Moderaternas tillsättningar av nämndordförande. Vi vill dock betona att Moderaterna alltid strävar efter att tillsätta personer med rätt kompetens och erfarenhet för uppdragen men givetvis också med rätt politiska kompas. När det gäller miljö- och byggnadsnämnden, liksom barn- och utbildningsnämnden, har vi noggrant utvärderat kandidaternas kvalifikationer och erfarenheter innan beslut fattats enligt våra demokratiska processer.

Moderaterna har en strukturerad process för att välja ut sina ledamöter. Partiet fokuserar på att hitta personer med relevant erfarenhet och kompetens inom de områden de ska verka. Detta innebär att kandidater ofta har en bakgrund inom politik, näringsliv eller andra relevanta sektorer. Dessutom genomgår de en noggrann urvalsprocess där deras politiska värderingar och förmåga att representera partiets ideologi bedöms.

För att säkerställa att rätt personer hamnar på rätt plats, använder Moderaterna sig av interna nomineringskommittéer som granskar och utvärderar kandidaterna. Dessa kommittéer består av erfarna partimedlemmar som har god insikt i både partiets mål och de specifika krav som ställs på olika positioner.

Det är också viktigt att poängtera att Moderaterna strävar efter att ha en bred representation av olika kompetenser och bakgrunder för att kunna fatta välgrundade beslut som gynnar samhället i stort. Detta innebär att även personer utan en traditionell politisk bakgrund kan bli aktuella för vissa positioner, om de har den kompetens och de värderingar som krävs.

Jag hoppas detta ger en tydligare bild av hur Moderaterna arbetar med att välja ut sina ledamöter och att det finns en genomtänkt process bakom dessa beslut.

Harald Hjalmarsson

Kommunalråd

Moderaterna 

Jon Sjölander

Gruppledare

Moderaterna