Vad motiverar er att stå på familjeparkeringen?

De familjeparkeringar som kan finnas utanför butiker är till för barnens säkerhet. Något som missbrukas av många, menar insändarskribenten.

Familjeparkeringar är bredare än vanliga p-rutor och därmed säkrare när barn ska ta sig in och ur bilen. Dessutom ligger de oftast närmare entrén vilket kan inbjuda till missbruk.

Familjeparkeringar är bredare än vanliga p-rutor och därmed säkrare när barn ska ta sig in och ur bilen. Dessutom ligger de oftast närmare entrén vilket kan inbjuda till missbruk.

Foto: Foto: Inger Ödebrink

Insändare2022-02-15 06:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje vecka brukar vi som familj åka till ICA för att storhandla och varje gång möts vi av samma fenomen:

När vi vill ställa vår bil på de få utpekade familjparkeringsplatserna, så är de nästan alltid upptagna – upptagna av pensionärer, hantverkarbilar, hundägare eller av folk med dyra bilar som är rädda om sin lack. Vad de har gemensamt? Att de har allt möjligt i bilen – bara inga barn!

Vi ställer oss då frågan vad som motiverar dem att parkera där, trots att man är medveten om att man tar ifrån småbarnsfamiljer möjligheten att ställa sig där. Hur kan de prioritera sig själva framför barnfamiljernas behov av en anpassad plats för lättare och framförallt säkrare in- och utlastning av barnen? Är det ren bekvämlighet?

Intressant är dessutom att dessa personer oftast inte visar förståelse och att de har en oförmåga att reflektera över sina handlingar.  

Ett flertal gånger har vi bemötts med irritation, ignorans eller ren oförskämdhet när vi förklarat syftet med dessa platser eller frågat om inte vi kan ställa oss på dessa platser på grund av barnen i bilen.  

Självklart skulle en ännu tydligare skyltning vara önskvärd och förmodligen bidra till en viss förbättring, men vi upplever inte att detta är den främsta orsaken till fenomenet.  

Som småbarnsföräldrar skulle vi önska oss mer hänsyn och förståelse från våra medmänniskor/medtrafikanter och ett vänligare diskussionklimat, framförallt inför barnen.