Det Àr nÄgot som Àr fel med den svenska elmarknaden

Och som pĂ„ bestĂ€llning – nĂ€r kylan slog till – sĂ„ börjar ett kĂ€rnkraftverk att krĂ„ngla. Det blir nu ett stopp till den 24 januari, nĂ€r rysskylan slĂ€pper.

"Norge har importerat el hela tiden nÀr det har blÄst mycket och sparat pÄ sin vattenkraft, nu har priserna stigit och Norge börjar exportera... Sverige exporterar nÀr priserna Àr som lÀgst. Det Àr nÄgot som Àr fel med oss?", undrar insÀndarskribenten.

"Norge har importerat el hela tiden nÀr det har blÄst mycket och sparat pÄ sin vattenkraft, nu har priserna stigit och Norge börjar exportera... Sverige exporterar nÀr priserna Àr som lÀgst. Det Àr nÄgot som Àr fel med oss?", undrar insÀndarskribenten.

Foto: TT-bild

InsÀndare2024-01-08 05:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

"Problemen vid en av de tre kĂ€rnkraftsreaktorerna vid Forsmark Ă€r vĂ€rre Ă€n vad man tidigare befarat. Stoppet förlĂ€ngs preliminĂ€rt till 24 januari, meddelar elbörsen Nord Pool." 

I maj 2023 var elpriserna alldeles för lÄga enligt statliga Vattenfall. SÄ för att höja elpriset sÄ drog man helt enkelt ner pÄ produktionen av kÀrnkraftsreaktorerna Forsmark 2 och Forsmark 3.

Det mĂ„ste vara konstigt att jobba i ett företag som tjĂ€nar mest pengar nĂ€r större delen av verksamheten stĂ„r stilla? 

Norge har importerat el hela tiden nĂ€r det har blĂ„st mycket och sparat pĂ„ sin vattenkraft, nu har priserna stigit och Norge börjar exportera... Sverige exporterar nĂ€r priserna Ă€r som lĂ€gst. Det Ă€r nĂ„got som Ă€r fel med oss? 

Har följt kontrollrummet hela veckan. PĂ„ Svenska kraftnĂ€t pĂ„stĂ„r man att "Sverige" i deras vĂ€rld, kan spara vattnet i magasinen för dagar nĂ€r det inte blĂ„ser sĂ„ mycket – det vill sĂ€ga precis det Norge gör, fast i Sverige funkar det ju inte sĂ„ i verkligheten. Vi har inte Statkraft som tar helhetsansvar för elproduktionen, utan fyra jĂ€ttar som struntar fullkomligt i hur det gĂ„r utan man sĂ€ljer allt man kan och nĂ€r man upptĂ€cker att det gĂ„r sĂ„ bra att priset droppar sĂ„ stĂ€nger man av viss produktion, men inte vattenkraften utan till exempel kĂ€rnkraft eftersom den kostar vĂ€ldigt mycket mer att drifta Ă€n vattenkraften. 

Det Àr ocksÄ det hÀr som politikerna tror (och de mÄste vÀl lita pÄ Svenska kraftnÀt och Energimyndigheten, fast de lever i en fantasivÀrld enligt min mening). Eller som de sjÀlva beskriver det i sin rapport om vattenkraften. "Mot bakgrund av att det saknas alternativa modeller som pÄ ett förhÄllandevis enkelt och nationellt genomförbart sÀtt beaktar potentialer anser vi att det relativa reglerbidraget, denna brist till trots, ger en bra bild av en anlÀggnings betydelse avseende bidraget till balanseringen."