Det är något som är fel med den svenska elmarknaden

Och som på beställning – när kylan slog till – så börjar ett kärnkraftverk att krångla. Det blir nu ett stopp till den 24 januari, när rysskylan släpper.

"Norge har importerat el hela tiden när det har blåst mycket och sparat på sin vattenkraft, nu har priserna stigit och Norge börjar exportera... Sverige exporterar när priserna är som lägst. Det är något som är fel med oss?", undrar insändarskribenten.

"Norge har importerat el hela tiden när det har blåst mycket och sparat på sin vattenkraft, nu har priserna stigit och Norge börjar exportera... Sverige exporterar när priserna är som lägst. Det är något som är fel med oss?", undrar insändarskribenten.

Foto: TT-bild

Insändare2024-01-08 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Problemen vid en av de tre kärnkraftsreaktorerna vid Forsmark är värre än vad man tidigare befarat. Stoppet förlängs preliminärt till 24 januari, meddelar elbörsen Nord Pool." 

I maj 2023 var elpriserna alldeles för låga enligt statliga Vattenfall. Så för att höja elpriset så drog man helt enkelt ner på produktionen av kärnkraftsreaktorerna Forsmark 2 och Forsmark 3.

Det måste vara konstigt att jobba i ett företag som tjänar mest pengar när större delen av verksamheten står stilla? 

Norge har importerat el hela tiden när det har blåst mycket och sparat på sin vattenkraft, nu har priserna stigit och Norge börjar exportera... Sverige exporterar när priserna är som lägst. Det är något som är fel med oss? 

Har följt kontrollrummet hela veckan. På Svenska kraftnät påstår man att "Sverige" i deras värld, kan spara vattnet i magasinen för dagar när det inte blåser så mycket – det vill säga precis det Norge gör, fast i Sverige funkar det ju inte så i verkligheten. Vi har inte Statkraft som tar helhetsansvar för elproduktionen, utan fyra jättar som struntar fullkomligt i hur det går utan man säljer allt man kan och när man upptäcker att det går så bra att priset droppar så stänger man av viss produktion, men inte vattenkraften utan till exempel kärnkraft eftersom den kostar väldigt mycket mer att drifta än vattenkraften. 

Det är också det här som politikerna tror (och de måste väl lita på Svenska kraftnät och Energimyndigheten, fast de lever i en fantasivärld enligt min mening). Eller som de själva beskriver det i sin rapport om vattenkraften. "Mot bakgrund av att det saknas alternativa modeller som på ett förhållandevis enkelt och nationellt genomförbart sätt beaktar potentialer anser vi att det relativa reglerbidraget, denna brist till trots, ger en bra bild av en anläggnings betydelse avseende bidraget till balanseringen."