Tre förödande konsekvenser av att bygga Ljungheden

Ett ödesdigert beslut har fått förödande konsekvenser för Västerviks kommuns befolkning. Här är den sanna berättelsen om hur politikerna tömde centrum, skapade otrygghet och avvecklade landsbygden med ett enda beslut.

Ljunghedens handelsområde har bidragit till otryggheten i centrum, avvecklingen av landsbygden och nedläggning av butiker i centrum, menar skribenten och skyller utvecklingen på de politiker som beslutade att bygga handelsområdet.

Ljunghedens handelsområde har bidragit till otryggheten i centrum, avvecklingen av landsbygden och nedläggning av butiker i centrum, menar skribenten och skyller utvecklingen på de politiker som beslutade att bygga handelsområdet.

Foto: Västerviks-Tidningen

Insändare2023-11-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Västerviks ledande politiker Harald Hjalmarsson (M), Tomas Kronståhl (S) samt Dan Nilsson (S) fattade beslutet att etablera Ljunghedens handelsområde drabbades Västerviks kommun trippelt upp.

För det första är det cirka 500–2 000 människor i omlopp på Ljunghedens handelscentrum beroende när på dygnet. Genom att dessa inte rör sig och handlar i Västerviks stadskärna lyckades de beslutande politikerna få följande tre saker att hända:

  1. Centrum har helt tagits över av 12–15-åringar som i olika gäng drar runt och genom olika påhitt gör centrum osäkert. Det hotas, snattas, öppen droghandel förekommer, alla trafikregler bryts. Det har helt enkelt blivit ungdomsgängen som äger centrum. Här saknas de 500–2000 vuxna som med sin närvaro skulle sprida ett lugn på stan. Det är politikerna som har skapat detta stora problem.
  2. Allt fler centrumbutiker lägger ned sin verksamhet. De senaste fem åren har många affärer lagt ned och knappt någon ny etablerats. Här skulle de 500–2000 vuxna kunderna dagligen behövas. I stället tar de och stannar på Ljunghedens handelscentrum. Till och med stadsarkitekten vill att centrum ska bli mysigt med ännu fler kaféer och bygga om för många miljoner. Kaféer i all ära men de kan inte fylla hela centrum utan här behövs ett varierat utbud av affärer och upplevelser. Som en boende utanför Västerviks stad sa till mig, Västervik har flyttat ut det viktigaste så nu struntar vi att åka till centrum och vi har fått 10 minuter kortare väg för att handla. Politikerna har i princip dödat centrumhandeln.
  3. Politikerna har avvecklat landsbygden genom Ljunghedens handelscentrum. Inga butiker på landet kan överleva i en radie på fem mil (20 minuter) från Ljungheden. De orter som klarar att ha kvar någon affärsverksamhet är Loftahammar, Ankarsrum, Överum, Gamleby och Tindered. Resten drabbas av att minst 20 procent av de presumtiva kunderna hellre åker till Ljungheden än att handla i Blankaholm, Hjorted, Odensvi med flera platser där tappra försök görs att driva butiker. Utan en butik och utan förskola och skola dör landsbygden. Politikerna har lagt ned Västerviks landsbygd.

Slutsatsen är att tre av Västerviks kommunalråd de senaste 25 åren, Harald Hjalmarsson, Tomas Kronståhl och Dan Nilsson, tillsammans med sina partier effektivt har:

  • Skapat ungdomsgäng i ett övergivet centrum.
  • Lagt ned centrumhandeln.
  • Avvecklat landsbygdens möjlighet att överleva.

Nu är bollen i rullning och framtiden är dyster, ungdomsgängen kommer att ta över Västerviks centrums helt och hållet med otrygghet, centrumkärnan kommer knappt ha någon affär kvar, befolkningen på landet kommer att fortsätta minska på grund av sviktande service.

Det är denna fråga som behöver diskuteras i på arbetsplatser, inom politiken och i Västerviks-Tidningen.