Tittarna borde fått mer kontext i inslag om Cherson

Rapports inslag om personer i Cherson, Ukraina, som blivit ryska medborgare gav inte en tillräcklig bild av sammanhanget, medger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT. "Vi borde här ha gett tittarna mer kontext", skriver hon i ett svar på den kritiska ledaren "Så sprider SVT rysk propaganda".

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT, håller med om att tittarna borde fått mera kontext i inslaget i Rapport om personer i Cherson, Ukraina, som blivit ryska medborgare.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT, håller med om att tittarna borde fått mera kontext i inslaget i Rapport om personer i Cherson, Ukraina, som blivit ryska medborgare.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2022-08-02 19:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ledaren "Så sprider SVT rysk propaganda" publicerad i VT 1 augusti.

I Rapport den 28 juli sändes ett inslag om kriget i Ukraina och striden om staden Cherson. I början av inslaget visades personer som svurit trohetsed till Ryssland och blivit ryska medborgare.

Flera tittare har reagerat på inslaget, och kritik har också lyfts på ett antal ledarsidor. Bland annat Smålandsposten anklagar SVT för att visa rysk propaganda och frågar om SVT köpt in material från ryska medieaktörer. Svaret är nej. Materialet till inslaget kom från nyhetsbyrån Reuters. Det var inspelat av deras team på plats, som enligt Reuters kunde filma vad de ville och inte var övervakade av rysk militär. Men eftersom materialet väcker frågor borde vi tydligt ha angett källan.

SVT har sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes producerat ett stort antal reportage. Människorna i Cherson som valde att bli ryska medborgare är en bild från kriget i Ukraina. Men vårt inslag den 28 juli gav inte en tillräcklig bild av sammanhanget. Det sades till exempel inte något om hur många av invånarna i Cherson som valt att bli ryska medborgare, vad de har för skäl till det, eller tillräckligt mycket om den ryska strategin bakom utdelningen av pass. Vi borde här ha gett tittarna mer kontext.