Tänk på miljön, hemmafixare!

Renovering. Hemmafixare kan göra mycket för miljön.

Renovering. Hemmafixare kan göra mycket för miljön.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Insändare2017-07-06 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskarna har i allmänhet fått allt djupare kunskaper om hur vi skall välja så miljösmart som möjligt när det gäller att handla ekologiskt. Dock finns det en ”miljöläcka” som inte är så bekant för gemene man. Det gäller en av Sveriges främsta fritidssysslor – att renovera och bygga om hemmet.

När man sätter igång för egen maskin eller med anlitande av hantverkare är det viktigt att ta med miljö- och hälsoaspekter för att minska skador på våra gemensamma naturtillgångar. Att göra rätt materialval innebär också att beakta hälsa, allergier och cancerrisker.

Du vet väl att det generellt mest kemikaliefyllda rummet är barnkammaren, den är mer fylld av kemikalier än ett genomsnittligt garage. En annan miljöläcka är vad som händer med det byggmaterial som slängs. Byggavfallet utgör mer än tolv miljoner kubikmeter per år i Sverige. Det fyller årligen 20 byggnader av Globens storlek.

För oss är de här frågorna viktiga då vår skadereglering innebär att Folksam årligen beställer byggreparationer för 800 miljoner kronor. Det gör att Folksam nu ställer stora krav på att de firmor som anlitas klarar miljö- och hållbarhetskrav.

Nu vill vi ge hemmafixaren samma möjligheter som proffsen att göra miljömedvetna byggmaterialval. Folksam lanserar nu byggmiljoguiden.se – ett enkelt verktyg som visar var på miljöskalan olika produktgrupper befinner sig. Byggmiljöguiden har tagits fram i samarbete med Sundahus.

Kriterierna i byggmiljöguiden tar hänsyn till om farliga ämnen använts vid produktens framställning, om produkterna innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen och vad som händer med byggmaterial som tjänat ut och ska slängas.

Om det ska finnas någon realistisk chans att klara av Sveriges och EU:s miljömål måste alla bidra – såväl byggindustrin som entreprenörerna – men också vi privatpersoner.