Tänk om vad gäller Loftahammars centrum!

Ett levande centrum är bättre än två halvdöda, tycker skribenten, som är fritidsboende i Loftahammar sedan mer än ett halvsekel.

Att splittra centrum på två riskerar att skapa två döda centra utan möjlighet att uträtta det mesta på ett ställe och med färre mänskliga möten, tycker skribenten.

Att splittra centrum på två riskerar att skapa två döda centra utan möjlighet att uträtta det mesta på ett ställe och med färre mänskliga möten, tycker skribenten.

Foto: Karin Hertz

Insändare2022-05-14 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centralt i Loftahammar finns idag en magnet, nämligen Ica-butiken. I närheten finns kyrkan, vandrarhemmet, ett äldreboende samt många hyreshus. Sommartid finns också turistbyrån, bageri med café/restaurang och glassbutik. På gångavstånd finner man bensinmack, pizza/hamburgerrestaurang, marina med gästhamn och sjökrog, golfbana med kafé, padelbana samt en nyöppnad discgolfbana. 

Hela detta goda utbud gör att många människor (och bilar) samlas där, särskilt sommartid. Trängsel uppstår och det blir svårt att parkera. Hur ska man då hantera detta? Ska man göra centrum mindre attraktivt genom att flytta magneten Ica-butiken eller ska man hitta en lösning på parkeringsproblemen runt centrum samt ge Ica-butiken möjlighet att inom befintligt centrum skapa möjlighet till en rationell hantering av varuflödet? 

För mig är svaret givet: Undersök alla möjligheter för att behålla ETT attraktivt Loftahammar centrum.

Att splittra centrum på två riskerar att skapa två döda centra utan möjlighet att uträtta det mesta på ett ställe och med färre mänskliga möten.

Dessutom kommer trafiken genom Loftahammar, särskilt sommartid, öka kraftigt. Alla bilar från Vråkavägen, Flatvarp/Ytterby och Källvik/Hallmare ska då fara genom samhället för att nå magneten Ica-butiken.

Min slutsats: Förbättra Loftahammars centrum och låt alla goda krafter i Loftahammar samlas för att lösa denna utmaning. Låt centrum förbli en levande mötesplats för trakten!