Tänk dig för innan du tatuerar dig!

Tatueringar kan vara hälsofarliga, skriver insändarskribenten.

Tatueringar kan vara hälsofarliga, skriver insändarskribenten.

Foto: Jeanina Santiago

Insändare2024-06-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man ser ständigt personer med tatueringar. Då ställer jag mig frågan: kan detta innebära hälsorisker då tatueringsfärgerna är ett gift som visat sig kan spridas från huden och lagras i andra delar av kroppen. Ny forskning från Lunds universitet visar samband mellan tatueringar och lymfom (det övergripande namnet för en grupp elakartade tumörsjukdommar som utgår från en del av immunförsvaret). 

En tatuering oavsett storlek innebär en ökad risk att drabbas av lymfom. Förr i tiden var det sjömän och kåkfarare som var tatuerade, nu har det blivit ett mode som medför hälsorisker. I Sverige är var femte person tatuerad. Fotbollsproffset Fredrik Ljungberg blev blyförgiftad av sina tatueringar och fick därefter operera bort en lymfkörtel. Det är många som ångrat sina tatueringar och som nu vill ta bort dem med laser. I dagliga samtal dryftas det mycket om att cancern har ökat, ny forskning har ett svar. Vårdköerna måste minska säger politikerna, mycket snack men lite verkstad. 

undefined
Tatueringar innebär en ökad risk att drabbas av lymfom

De som inte tar till sig vad forskningen kommit fram till ska ändå tänka sig för mer än en gång innan beslut tas om tatuering. Vi har bara ett liv som vi ska vara rädda om.

Hälsan först