Skräpet finns överallt – på stan, i skogen och i haven. Och nedskräpningen ökar. Men av de tolv kommunerna i Kalmar län är det bara Borgholm, Mörbylånga, Oskarshamn och Torsås som ännu är medlemmar i Håll Sverige Rents kommunnätverk. Kommunerna måste ta krafttag och samarbeta mot nedskräpningen.
Nedskräpning är ett problem med många negativa effekter. Förutom att nedskräpningen skapar otrygghet, förfular vår miljö och skadar djur och miljö är den också ett dyrt och helt onödigt slöseri. Enligt Håll Sverige Rents beräkningar kostar nedskräpningen runt två miljarder kronor varje år i Sverige.
Nedskräpningen ökar, enligt de mätningar som ett tiotal kommuner gör runt om landet och som nu presenteras i Håll Sverige Rents årliga Skräprapport. Fimpar och snus står för merparten av ökningen och hela 62 procent av allt skräp består nu av fimpar. Som tvåa kommer snuset med 14 procent. Om fimpar och snus exkluderas från statistiken är det papper och plast som toppar listan. I parker är metall också ett vanligt skräp.
Det finns ett stort folkligt engagemang i Sverige. Just nu pågår Håll Sverige Rents stora skräpplockning i hela landet. Förra året deltog fler än 800 000 människor, varav 16 652 i Kalmar län.
Många kommuner vet inte vad nedskräpningen kostar och har varken beslutat om mål eller åtgärder för arbetet. Men allt fler kommuner arbetar aktivt med att förebygga nedskräpning. I dag är 64 kommuner med i Håll Sverige Rents nätverk för kommuner. Flera av dessa kommuner mäter skräpet regelbundet för att kunna sätta in rätt åtgärder på rätt plats, de arbetar förebyggande med skräpplockarkampanjer och andra aktiviteter och de sprider kunskap till sina kommuninvånare.
Nedskräpning beror oftast på ett mänskligt beteende, det är helt enkelt någon som har skräpat ned. Människor gör som andra gör, och att skräp föder skräp är väl belagt i forskningssammanhang. Det är egentligen det absolut enklaste miljöproblemet att lösa – det är bara att låta bli att skräpa ner. Men det krävs förebyggande arbete, och kommunerna är en nyckelaktör mot nedskräpningen.
Nu är det dags att gå från ord till handling. Och alla kan starta med att plocka #ettskräpomdagen.