En fråga som har uppmärksammats i Västerviks-Tidningen är att den så kallade taxidöden nu riskerar att slå till i Västervik med omnejd. Även om begreppet kanske låter överdrivet dramatiskt är det precis detta som det handlar om.
När Kalmar Länstrafik (KLT) nyligen upphandlade så kallade samhällsbetalda taxitransporter verkar man ha bortsett från sin lagstadgade skyldighet att verka för en tillfredsställande taxiförsörjning i länet. Istället har man enbart koncentrerat sig på sina egna kortsiktiga behov. Detta kan medföra att Västervik, som är en mycket attraktiv turiststad, riskerar stå utan en fungerande allmän taxiservice.
Hörd om detta förklarar den upphandlingsansvarige tjänstemannen i tidningen att myndigheten hade de små lokala företagen i åtanke när man skrev upphandlingsunderlagen men att ”upphandlingarna blir allt mer komplexa. I den senaste upphandlingen ökade miljökraven på fordonen och det ställdes krav på att bolaget ska ha kollektivavtal”. Han angav vidare att ”Lokala företag som är bra på att driva trafik, är kanske inte lika bra på administration”.
Det är ju dock myndigheten som själv har krånglat till upphandlingen med dessa krav. Men det är inte detta som är problemet i sig. Vad det handlar om är att myndigheten inte verkar vilja ta sitt fulla ekonomiska ansvar för att det ska finns en fungerande taxiförsörjning, som lagen kräver. Den ansvarige upphandlaren säger sig efterfråga ett ”gott råd om hur de villkoren ska skrivas”. Om han hade läst på lite så hade han dock kunna se att detta redan har bedömts av Högsta förvaltningsdomstolen, som tydligt uttalat att det vid upphandling av exempelvis färdtjänsttransporter får krävas att anbudsgivarna också ska kunna upprätthålla en allmän taxiservice. I samma mål berörde domstolen även frågan om hur preciserat ett sådant krav ska vara, så det är bara för KLT att läsa och lära. Det verkar närmast vara KLT som inte är så bra på administration, och tydligen inte heller förstår sig på offentlig upphandling.