Granska hur mycket av pengarna som kommer fram

Det finns anledning att kritiskt granska hur mycket av skänkta pengar som kommer fram, menar företrädare för Lions, vars insatser bland annat består i att stötta behövande med glasögon.
Det finns anledning att kritiskt granska hur mycket av skänkta pengar som kommer fram, menar företrädare för Lions, vars insatser bland annat består i att stötta behövande med glasögon.

"Vad är det unika med Lions? Insamlade medel går till Lions hjälpverksamhet. Det förekommer inga mellanhänder som ska ha del av kakan", skriver företrädare för Lions och uppmanar till kritiskt granskande av hur mycket av de skänkta pengarna som kommer fram.

Insändare 9 oktober 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tillhör en hjälporganisation som samlar 1,4 miljoner medlemmar i 48 000 klubbar i 206 länder. Alltså en organisation som finns internationellt, nationellt och lokalt. Medlemmarna arbetar helt ideellt och Lionsorganisationen är politiskt och religiöst neutral. Vi medlemmar betalar en årsavgift, som bland annat används till att betala vår administration.

Vi har mottot att pengar som vi samlar in inte är våra, det är bidragstagarnas pengar. För att slippa administrativa kostnader går hjälpen ofta från de lokala Lionsklubbarna, Lions centralt och Lions Internationellt via Lionsklubbar i mottagarländerna, som ser till att de behövande får hjälpen oavkortat. 

Här kommer ett axplock ur våra hjälpinsatser:

• Bring Quality to Life är ett samarbete mellan Lions och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Aktiviteten går ut på att Lions samlar in pengar och köper katastroftält som lagras i MSB:s depå i Kristinehamn. Sedan 2004 har vi i Lions Sverige köpt 6 300 tält till ett värde av 4,3 miljoner kronor. Till detta kommer filtar. Länder som på senare tid erhållit de populära tälten är bland annat Pakistan, Haiti, Ukraina och Turkiet.

• Lions har sedan kriget startade skickat hjälp till Ukraina till ett värde av cirka 600 miljoner kronor. Vi fortsätter att samla in för fortsatta hjälpsändningar med förnödenheter, sjukvårdsartiklar, kaminer och elverk.

• Lions har räddat synen på cirka 25 miljoner människor runt om i världen genom operationer mot flodblindhet.

• Lions har borrat brunnar i Afrika för att ge människor tillgång till rent vatten.

• Lions ger internationellt stöd till diabetesforskningen.

• Lions ger internationellt stöd till synskadade och samlar in begagnade glasögon som skänks till behövande, bland annat i Afrika.

• Till detta kommer Lionsklubbarnas arbete med att hjälpa behövande lokalt och i hela Sverige.

Vi vill uppmana alla att kritiskt granska hur mycket av skänkta pengar som kommer fram till de behövande. Mycket talar för att Lions är ett bra alternativ när det gäller hjälpverksamhet. 


Sam Månsson, zonordförande 
Lennart Rudby, Lions President Aneby
Håkan Titus, Lions President Eksjö
Ylva Nilsson, Lions President Målilla/Mörlunda 
Lennart Johansson, Lions President Nässjö
Håkan Björk, Lions President Tranås
Anita Hult, Lions President Vetlanda
Per Samuelsson, Lions President Vimmerby
Ylva Sjöholm, Lions President Vimmerby
Staffan Wyke, Lions President Virserum
Christer L Johansson, Lions President Västervik


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa