FN är en hörnsten i svensk utrikespolitik. Därför står också samtliga riksdagspartier bakom Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet. Målet är att ta ansvar internationellt i en orolig tid, få inflytande över de viktiga beslut som fattas i säkerhetsrådet och få genomslag för svensk politik.
Den 28 juni röstar FN:s generalförsamling om vilka nya länder som ska ta plats i säkerhetsrådet 2017-2018. Sverige konkurrerar med Italien och Nederländerna om två platser.
Det är i säkerhetsrådet som de viktigaste besluten om världens fred och säkerhet fattas. Säkerhetsrådet har beslutat om mandat till 16 nu pågående fredsbevarande insatser – en av dem är insatsen i Mali, där Sverige bidrar med trupp. Säkerhetsrådet har också antagit en mängd viktiga resolutioner. Ett exempel är resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.
Från våra samtal om FN-frågor med ett stort antal länder kan vi konstatera att det finns respekt för men också nyfikenhet på svensk utrikes- och säkerhetspolitik och den svenska modellen. I säkerhetsrådet kan Sverige bidra med vårt breda synsätt på fred och säkerhet. Det inbegriper konfliktförebyggande och fredsbyggande, mänskliga rättigheter, jämställdhet och respekt för internationell rätt. Vi kan också bidra med kunskap om vårt närområde. Sverige vill arbeta för att sätta nya säkerhetsfrågor som klimat och pandemier på säkerhetsrådets dagordning.
Sverige har en feministisk utrikespolitik. Det betyder bland annat att Sverige arbetar aktivt för att involvera fler kvinnor i fredsprocesser och verkar för deras plats vid förhandlingsborden i exempelvis Syrien, Colombia och Afghanistan. Det är viktigt för hållbar fred och stabil utveckling.
Sverige kommer fortsätta vara en kritisk vän till FN och är pådrivande i reformarbetet för en mer transparent och effektiv organisation. FN är ryggraden i det internationella systemet och den arena som finns där alla länder kan samlas kring utvecklingsmål eller klimatavtal.
Svensk politik i FN är en politik för fred och säkerhet och för hållbar global utveckling. Nu är det vår tur att ta ansvar i säkerhetsrådet.