Svenne Banan göder gängkriminaliteten

Gängkriminaliteten i dagens Sverige göds till stor del av Svenne Banan, alltså vanliga medelsvenssons som helg- och partyknarkar! Så om denna kategori människor skulle sluta köpa knark, så skulle gängens inkomster minska drastiskt.

Få bort partyknarkandet och sluta göda gängkriminaliteten, tycker skribenten.

Få bort partyknarkandet och sluta göda gängkriminaliteten, tycker skribenten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2023-10-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En annan faktor är att kontantuttagen i våra bankomater är mångdubbelt större på fredagar och man kan undra varför vi behöver kontanterna just till helgen? Betalkorten funkar ju faktiskt då med. Men knarklangare har inte Swish och tar inte kort. Det är kontanter som gäller! Så en radikal och effektiv åtgärd vore att ta bort kontanterna i samhället.

Det är alltså ni/vi som göder gängkriminaliteten. Våldsbrotten eskalerar, minderåriga rekryteras och dödsskjutningarna, bränderna och sprängningarna är skrämmande många. Så vad kan vi då göra förutom det som föreslås här ovan?

En del av vårt lands konservativa krafter yrkar på strängare straff, visitationszoner, övervakningskameror, avlyssning, fler poliser och vissa politiker tycker till och med att vi ska ta hjälp av militären.

Nja, jag tror vi måste koncentrera insatserna på den humanitära sidan av problematiken och långsiktigt prioritera, utöka och förstärka vår närvaro ute bland ungdomar och barn i de utsatta områdena. Detta kan ske genom att tidigt tillhandahålla meningsfull sysselsättning och genom att utöka antalet fritidsgårdar med i problematiken kunnig personal. Erbjuda olika slags aktiviteter där man interagerar med vuxna och utvecklar sin identitet och sin syn på moral och etik.

Det man också kan undra är: Var är föräldrarna och övriga vuxna? Inte ute med gängen på gatorna i varje fall. Men där borde de vara, tillsammans med personal från de sociala myndigheterna och polis. Skolan har också en stor roll i sammanhanget då man redan i lågstadiet kan se vilka barn som riskerar att hamna i svårigheter. En stor hjälp skulle också vara om man kunde lätta lite på sekretessen mellan våra olika myndigheter.

Verksamheter för att stärka unga individer mot grupptryck och gängpåverkan är också en annan bra väg. Detta kan ske genom att som till exempel polisen i Solna gör, skapa fotbollsturneringar mellan poliser och barn/ungdomar och skapa relationer. Det blir som en intervjuad polis sade på Rapport i tv: "Man kastar inte sten på någon man känner".

Det man dock kan säga i nuläget är, att visst har vi misslyckats med integrationen av många unga immigranter som på grund av starka missförhållanden i sina hemländer under åren kommit till Sverige tillsammans med sina föräldrar. Men vi kan göra något åt det. Och nu är det verkligen dags!

Så börja med att ta bort kontanterna i samhället. Och du, Svenne Banan. Sluta knarka!