Stress ökar psykisk ohälsa

Stress. Det är rätt att vara engagerad, men stressen gör ingen effektivare, snarare tvärtom.

Stress. Det är rätt att vara engagerad, men stressen gör ingen effektivare, snarare tvärtom.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2018-03-14 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Pierre Edström (L) i VT 10/3

Pierre Edström skriver i VT om psykisk ohälsa. Jag vill understryka att det är av stort värde att det smärtsamma, men verkliga fenomenet uppmärksammas. Jag vill i största ödmjukhet anföra frågan – varför ökar den psykiska ohälsan? Vi har det ju materiellt bättre ställt än någonsin förut. Vi lever i ett demokratiskt samhälle, vi har bland världens bästa trygghetssystem. Även de som inte är rika behöver ej svälta. Vad är det för nytt i samhället som ursakar den ökande psykiska ohälsan? Vet vetenskapen? Eller kan bondförståndet svara?

Att finna orsaken till den här smärtsamma utvecklingen skulle vara av ett mycket stort samhällsvärde. Mitt bondförstånd säger bland annat: Vi har allt mindre stillhet i tillvaron och stillheten är som en Guds gåva att hela vårt psyke. Som en “medicin”. Förmågan att uppnå stillheten har avtagit, vi har blivit mera vaneberoende av stimulans. TV:n tror jag har blivit den största orsaken. Är man lite ledig, då “kopplar man av” framför TV:n. Det kanske ser ut som stillhet, men det är stimulans.

En annan grund tror jag är att samhället har blivit mycket ateistiskt. Kyrkan har tidigare varit positivt normgivande och det fanns även en stillhetens stund i kyrkan. Men kyrkan ville “följa med i tiden” och blev allt mer världsanpassad. Guds ord har hamnat mycket utanför i kyrkan. Det teologiserades. Det blev endast världsliga konserter som numera kan fylla kyrkan.

Som en tredje tänkbara faktorn vill jag nämna stressen. Med tillägget att en del faktiskt stressar i onödan. Det är rätt att vara engagerad, men stressen gör ingen effektivare, snarare tvärtom. Stressen berör ofta på individens sätt att vara. Men samtidigt vill jag understryka att vi bör vara förstående gentemot stressade människor.

Det behövs mera uppmärksamhet kring den psykiska ohälsan. Jag menar en allmän uppmärksamhet. Gärna på VT:s opinion sida. Det skulle vara av en mycket stor betydelse att vända den numera negativa samhällstrenden.

Jan Stepán