Stoppa angiverilagen i Sverige!

Särskilda utredaren Anita Linder under en pressträff där migrationsminister Johan Forssell (M) tar emot utredningen om stärkt återvändandeverksamhet. Skribenten menar att lagen är farlig för demokratin.

Särskilda utredaren Anita Linder under en pressträff där migrationsminister Johan Forssell (M) tar emot utredningen om stärkt återvändandeverksamhet. Skribenten menar att lagen är farlig för demokratin.

Foto: Jakob Åkersten Brodén/TT

Insändare2024-11-28 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som reagerat med bestörtning på de förslag som befarats i den så kallade ”angiverilagen”.
Själva tanken på ett lagstiftat angiveri mot vissa svaga grupper i ett demokratiskt land känns för mig otänkbart. Med bekanta i det forna Östtyskland och diktaturens Chile vet jag hur ett angivarsamhälle kryper under huden på sina invånare och förstör all tillit i en samhällskontext.

Sverigedemokraterna har drivit frågan hårt i Tidösamarbetet. Att märka är att socialdemokrater och miljöparti i allt väsentligt har röstat med i de förslag som lämnats rörande invandringen till Sverige. 

Språkbruket har förändrats med exemplet tidigare ”förvar” där utvisade hålles i avvaktan på verkställighet av förvisningen kallas för ”återvändarcenter”, ”flyktingar” blir till ”migranter”. 

Inkomstgränser för invandring dras som inte låglönegrupper i Sverige idag når upp till.
 

Migrationsminister Johan Forsell (M) såg nödvändigheten av åtgärder mot bakgrunden av hur utnyttjade papperslösa kunde bli. Hans empati räcker sannolikt bara till svenska gränsen, sedan är deras öden inte hans bekymmer längre. Effektivare åtgärder mot utnyttjarna har uppenbarligen inte tagits upp.

I veckan presenterades utredningen ”Stärkt återvändandeverksamhet” i vardagslag benämnd som ”Angiverilagen”. Lärare, sjukvårdspersonal samt personal inom socialtjänst och bibliotek undantas. Sex myndigheter föreslås få lagen införd bland annat Skattemyndigheten och Försäkringskassan. (Har svårt att se att papperslösa har någon större tillgång/nytta av kontakter med dessa myndigheter.)
 

Partiledare Johan Persson (L) är stolt över denna framgång även om protesterna inte är ett resultat av hans politiska kamp. Talesperson Ludvig Aspling (SD) inte nöjd men inte så missnöjd som man kunde förvänta.

Enligt en opinionsundersökning nyligen finns en ganska stor skara medborgare som stöder anmälningsplikt enligt ursprungstanken.

Så vänta! Vad händer egentligen?
 

Jo, regeringspartier med SD står inför att genomföra en lagstiftning som i lagtext introducerar angiveri; visserligen i försiktig skala myndighetsvägen men ändå, en dörr öppnas för något nytt. Vad blir nästa steg i händelse av en regeringstaburett för SD efter nästa val?

”De små stegens politik” förflyttar närmast omärkligt gränserna för det vi tidigare ansåg otänkbart och därför är vaksamheten mot sådana här förändringar livsviktiga. När man släpper ”anden ur flaskan” är det omöjligt att få den tillbaka in i flaskan igen.

Nej stoppa lagförslaget! Lagar och regler finns redan.