Ställ ökade krav på vattenskotrar

Utan att känna till de närmare omständigheterna om olyckan i Loftahammar den 1 juli vill jag framföra följande eftersom flera olyckor hänt tidigare och alltfler kommer att inträffa.

Skribenten är kritisk till vattenskotrarnas framfart och har förslag på hur säkerheten ska kunna höjas på sjön.

Skribenten är kritisk till vattenskotrarnas framfart och har förslag på hur säkerheten ska kunna höjas på sjön.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2020-07-16 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utöver barnaårens båtliv har jag under cirka 65 år av mitt 80-åriga liv haft kontakt med båt- och skärgårdsliv. De senaste 20 åren som mer eller mindre fast boende i skärgården. Har seglat, har motorbåt från vilken jag bland annat nätfiskar, har dykt och paddlat kajak.

Vattenskotrarna – ett nyttoredskap för ett fåtal (exempelvis Sjöräddningen) men leksak för flertalet – har påtagligt ökat i antal under senare år. Själv är jag livrädd för den dag det kommer en skoter i kanske 90 km/tim där föraren har solen i ögonen och möter mig, barn eller barnbarn i kajaken – det har varit nära mer än en gång.

För ökad säkerhet, bättre miljötänk och gemensam trivsel kan nedanstående vara några åtgärder som kan vidtas:

  Max tillåten fart utanför farleder och särskilda av länsstyrelsen anvisade områden för vattenskotrar.

  Väl synlig registreringsskylt som underlättar identifiering.

  Förarbevis.

  Straffskärpning med koppling till bilkörkort så att detta kan dras in (tillsammans med förarbeviset) vid konstaterad grov oaktsamhet.

Vi måste måna om varandras säkerhet, trygghet och miljön för att även i fortsättningen kunna njuta av den oerhörda tillgång havet/skärgården är för vår livskvalitet.