Sorgligt – fisken i Östersjön Ă€r pĂ„ vĂ€g att utrotas

Det Àr inte utan Àn att jag blir nostalgisk, och till och med fÄr en liten tÄr i ögat. FÀrsk torskfilé, (220 kronor per kilo!) lÀtt panerad i finsiktat ströbröd och stekt i smör. Finns det nÄgot ljuvligare?

Smörstekt torskfilé med remouladsÄs och fÀrskpotatis. En riktig lyxtallrik. Men hur pass fÀrsk var torsken nÀr den hamnade pÄ tallriken?

Smörstekt torskfilé med remouladsÄs och fÀrskpotatis. En riktig lyxtallrik. Men hur pass fÀrsk var torsken nÀr den hamnade pÄ tallriken?

Foto: Jan-Gunnar Johansson

InsÀndare2023-07-12 05:10
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Min Ă€lskade Lillan, Inga-Lill, brukade sĂ€ga: ”StĂ€ll fram tvĂ„ tallrikar, den ena med oxfilĂ© och den andra med torskfilĂ©, sĂ„ tar jag den med torsken”! DĂ„ var torsk billigt, ja, mycket billigt, och fanns i överflöd, oxfilĂ© var dyrt Ă€ven pĂ„ den tiden. Men det var inte priset som avgjorde hennes val utan att hon var en Ă€kta ”skĂ€rgĂ„rdsflicka” som visste vad som var gott! 

Jag har jobbat som kock bĂ„de till sjöss och i land, jag har jobbat pĂ„ trĂ„lare och fört i land tonvis med torsk och strömming. DĂ„ kunde man tala om fĂ€rsk fisk. Den vi fĂ„tt ena dagen fanns i affĂ€rerna och pĂ„ torget dagen dĂ€rpĂ„! Hur pass fĂ€rsk var den torskfilĂ© jag köpte i dag? Ja, det behöver ju inte affĂ€ren tala om, förmodligen vet de bakom disken inte ens nĂ€r eller var den fĂ„ngades. Men en sak Ă€r nog helt klar – den var inte fĂ„ngad i Östersjön sĂ„ den hade nog varit pĂ„ land i nĂ„gra dagar innan den kunde sĂ€ljas hĂ€r i VĂ€stervik. Och en annan svĂ„rbesvarad frĂ„ga Ă€r om den till och med varit fryst innan den kom i land? 

Det Ă€r för sorgligt, fisken i Östersjön hĂ„ller pĂ„ att utrotas. Den sista arten man hĂ„ller pĂ„ att ta kĂ„l pĂ„ Ă€r strömmingen. Förr, sĂ„ hĂ€r efter midsommar, hade vi alltid god tillgĂ„ng pĂ„ flundra, ("skrubba"). Vi rökte den eller stekte den, ja, Ă€ven kokt flundra blev det ibland. I dag gĂ„r det knappast att fĂ„ nĂ„gra flundror pĂ„ garnen. Det Ă€r en svunnen tid nĂ€r man kunde gĂ„ ut med bĂ„ten nĂ„gra timmar och komma hem med nyfĂ„ngad fisk. I dag kommer man bara hem med ”det fula namnet”!

Man lĂ€ser om den invasiva arten ”svartmunnad smörbult” som enligt en artikel i VT har fĂ„tt en stor utbredning i Tjust skĂ€rgĂ„rd. Den verkar kunna ”köra bort” andra fiskarter eftersom den Ă€r aggressiv och ”bufflig”. Men kan den vara enda orsaken till att fisken i Östersjön hĂ„ller pĂ„ att ta slut? Och hur har den kommit hit? 

PĂ„ första frĂ„gan Ă€r svaret nej! PĂ„ min andra frĂ„ga finns en förklaring i artikeln om hur den invaderat vĂ„r kust. Den har kommit med lastfartygens barlastvatten. DĂ„ har jag ytterligare ett par frĂ„gor. Hur kan fiskarna komma förbi bĂ„de silar och pumpar innan de hamnar i barlasttankarna? Och vilka fartyg gĂ„r pĂ„ ”lĂ€tten”, alltsĂ„ utan last, frĂ„n Svarta Havet, eftersom det Ă€r dĂ€r smörbulten normalt lever, och Ă€nda till Östersjön för att dĂ€r pumpa ut sitt barlastvatten? Jag skulle vilja se den smörbult som gĂ„tt igenom fartygets pumpar tvĂ„ gĂ„nger och överlevt!