Sorgligt – fisken i Östersjön är på väg att utrotas

Det är inte utan än att jag blir nostalgisk, och till och med får en liten tår i ögat. Färsk torskfilé, (220 kronor per kilo!) lätt panerad i finsiktat ströbröd och stekt i smör. Finns det något ljuvligare?

Smörstekt torskfilé med remouladsås och färskpotatis. En riktig lyxtallrik. Men hur pass färsk var torsken när den hamnade på tallriken?

Smörstekt torskfilé med remouladsås och färskpotatis. En riktig lyxtallrik. Men hur pass färsk var torsken när den hamnade på tallriken?

Foto: Jan-Gunnar Johansson

Insändare2023-07-12 05:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min älskade Lillan, Inga-Lill, brukade säga: ”Ställ fram två tallrikar, den ena med oxfilé och den andra med torskfilé, så tar jag den med torsken”! Då var torsk billigt, ja, mycket billigt, och fanns i överflöd, oxfilé var dyrt även på den tiden. Men det var inte priset som avgjorde hennes val utan att hon var en äkta ”skärgårdsflicka” som visste vad som var gott! 

Jag har jobbat som kock både till sjöss och i land, jag har jobbat på trålare och fört i land tonvis med torsk och strömming. Då kunde man tala om färsk fisk. Den vi fått ena dagen fanns i affärerna och på torget dagen därpå! Hur pass färsk var den torskfilé jag köpte i dag? Ja, det behöver ju inte affären tala om, förmodligen vet de bakom disken inte ens när eller var den fångades. Men en sak är nog helt klar – den var inte fångad i Östersjön så den hade nog varit på land i några dagar innan den kunde säljas här i Västervik. Och en annan svårbesvarad fråga är om den till och med varit fryst innan den kom i land? 

Det är för sorgligt, fisken i Östersjön håller på att utrotas. Den sista arten man håller på att ta kål på är strömmingen. Förr, så här efter midsommar, hade vi alltid god tillgång på flundra, ("skrubba"). Vi rökte den eller stekte den, ja, även kokt flundra blev det ibland. I dag går det knappast att få några flundror på garnen. Det är en svunnen tid när man kunde gå ut med båten några timmar och komma hem med nyfångad fisk. I dag kommer man bara hem med ”det fula namnet”!

Man läser om den invasiva arten ”svartmunnad smörbult” som enligt en artikel i VT har fått en stor utbredning i Tjust skärgård. Den verkar kunna ”köra bort” andra fiskarter eftersom den är aggressiv och ”bufflig”. Men kan den vara enda orsaken till att fisken i Östersjön håller på att ta slut? Och hur har den kommit hit? 

På första frågan är svaret nej! På min andra fråga finns en förklaring i artikeln om hur den invaderat vår kust. Den har kommit med lastfartygens barlastvatten. Då har jag ytterligare ett par frågor. Hur kan fiskarna komma förbi både silar och pumpar innan de hamnar i barlasttankarna? Och vilka fartyg går på ”lätten”, alltså utan last, från Svarta Havet, eftersom det är där smörbulten normalt lever, och ända till Östersjön för att där pumpa ut sitt barlastvatten? Jag skulle vilja se den smörbult som gått igenom fartygets pumpar två gånger och överlevt!