I sin replik (VT 16/8) skriver Sigvard Eriksson om problemet med att lagra solenergi mellan sommar och vinter.
Det är förvisso sant att solceller producerar mindre på vinterhalvåret än på sommarhalvåret, men även på sommarhalvåret varierar efterfrågan kraftigt mellan dag och natt. Denna effektvariation har en god matchning med då solceller producerar el. I dagsläget täcker vi för det mesta upp denna effektvariation över dygnet med vattenkraft. Skulle vi producera mer solel skulle vi kunna använda denna vattenkraftskapacitet senare på året. Vattenkraften utgör på det sättet ett långtidsbatteri som passar väl med solelsproduktion.
Sigvard Eriksson tar också upp subventionerna till solelen. Subventioner är ett grundproblem för hela elmarknaden. De flesta elproduktionsslag får subventioner vilket gör att det än så länge är svårt för solelen att konkurrera utan.
Den produktion som oftast styr elpriset på den nordiska elmarknaden är vad det kostar att producera fossil el inom EU:s utsläppshandelssystem. Utsläppspriset för koldioxid inom elsektorn/ kraftproduktionen är i praktiken inte mer än cirka fem öre per kilo koldioxid. Svenska bilister betalar som jämförelse cirka en krona och 14 öre per kilo koldioxid. Fossil elproduktion är alltså enormt subventionerad.
En färsk rapport från IMF (https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2016.10.004) visar att mängden klimatskadliga subventioner 2015 utgjorde 5,3 biljoner dollar vilket motsvarar hela 6,5 procent av världens totala BNP. Detta visar med all önskvärd tydlighet att den viktigaste åtgärden för att minska utsläppen av koldioxid är att minska de klimatskadliga subventionerna. Så länge inte andra elproducenter betalar för sina föroreningar är det nödvändigt att tillsvidare även stödja den förnybara elproduktionen så att Sverige kan uppnå det blocköverskridande energipolitiska målet om 100 procent förnybar el i Sverige 2020.
Vad gäller mitt uppdrag som nationell samordnare för Fossilfritt Sverige så ingår det att arbeta tillsammans med andra aktörer för att påskynda arbetet med att nå målen i de blocköverskridande uppgörelserna om ett förnybart och fossilfritt samhälle. Att idag investera i solel är lönsamt och kommer tillsammans med bland annat vatten, vind och bioel vara en viktig pusselbit i det svenska elsystemet.
Jag hoppas att många företag, kommuner och individer vill vara med och göra skillnad!