Sluta med halvmesyrer i äldrematen!

Med stigande ålder avtar förmågan för kroppen att på ett fullgott sätt kunna tillgodogöra sig näringsinnehållet i födan.

Sluta med halvmesyrer i äldrematen, tycker insändarskribenten som menar att rejäl mat och framför allt ägg på kvällen är bättre för äldre än mycket av den mat som erbjuds på boendena.

Sluta med halvmesyrer i äldrematen, tycker insändarskribenten som menar att rejäl mat och framför allt ägg på kvällen är bättre för äldre än mycket av den mat som erbjuds på boendena.

Foto: Erlend Aas

Insändare2019-11-20 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta verkar nu yrvakna dietister och kostrådgivare på nationell nivå glädjande nog tydligen ha börjat fatta efter något halvsekels kaloritjafsande.

Vad är då näringsriktig föda för äldre människor? Vi kan ju börja med motsatsen som är exempelvis frukt, råa grönsaker, bröd, allt vegetabiliskt protein eller vegetariska fetter av alla de former, lättprodukter och övriga halvmesyrer ur näringssynpunkt.

Äldre människor bör ur näringssynpunkt och välmående med hänsyn till god nattsömn äta animaliskt fett, fisk, kött, smör, helfet ost och framförallt ägg på kvällen i stället för socker i form av exempelvis bröd eller risgrynsgröt. Det trycker bara upp blodsockret och får kroppen att reagera med urinutsöndring efter några timmar. Alltså på klarspråk: man blir pissnödig fullständigt i onödan och jag tycker att som äldre människa kan man ha tillräckligt med problem ändå.

Sedan är det ju naturligtvis så att vi kan reagera olika på diverse födoämnen. Men i stort sett påstår jag ändå att äldre i allmänhet behöver mycket mer animaliskt fett och protein än yngre. Sluta också att tjata om kolesterolvärden på äldre dar. Ju högre, desto bättre. Kasta allt som kallas statiner i soptunnan – eller förresten, där sa jag fel – lämna tillbaks till Apoteket!