Slottsholmen ska ta tid

En liten kort tillbakablick på vad som skett under de sex år som projektet med Slottsholmen pågått kanske är på sin plats. Ett av problemen har varit att myndigheter och många privatpersoner har fokuserat på allt annat än sakfrågorna.

Slottsholmen. Ett litet projekt jämfört med många andra satsningar, ändå har det tagit väldigt lång tid.

Slottsholmen. Ett litet projekt jämfört med många andra satsningar, ändå har det tagit väldigt lång tid.

Foto: Sandell Sandberg Arkitektbyrå

Insändare2016-05-28 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hela projektet startade med ett misslyckande då detaljplanen för den så kallade ”fullriggaren i natten” underkändes av Länsstyrelsen. En ny detaljplan togs fram och den överklagades i juni 2013. Trots flera överklaganden vann den laga kraft den 25 oktober 2013. Överklagandena tog alltså knappt fem månader i anspråk av de sex år som projektet pågått. Då var det alltså klart att börja det nya bygget. Det blev flera omgångar med utgrävningar efter att den gamla byggnaden hade rivits. Den 9 juni 2013 undertecknades det exploateringsavtal som nu påstås vara grunden till att Björn Ulvaeus nu lämnar projektet.

Att som Janne Näsström jämföra mellan hur lång tid det tog för Boeing att utveckla flygplansmodellen 747 med hur lång tid det tagit för att bygga en fastighet på slottsholmen kan knappast ses som en relevant jämförelse. Han skriver att det beror på ”strukturer” i samhället som har skapat olika ”systemfel”.

För det första finns alltså inte dessa ”strukturer” i USA, eftersom det gick så fort att ta fram den första jumbojeten. För det andra är inte Slottsholmen något ”simpelt” projekt. Inte ens i jämförelse med hur Boeing 747 skapades. De båda projekten går inte ens att jämföra med varandra.

Vad är det då som Janne Näsström avser med det han kallar ”strukturer” som skapat en massa ”systemfel”? Naturligtvis är det lagar, regler, föreskrifter, skyldigheter och rättigheter som finns i vårt samhälle. Att en så pass omfattande byggnation på Slottsholmen i Västervik skulle ta lång tid var nog alla överens om redan från början. Området var klassat som riksintresse och stora delar av marken var prickad. Kan det vara dessa ”strukturer” som skapat de ”systemfel” som Näsström syftar på?

Så här skulle det vara om Janne Näsström fick bestämma. En byggherre kommer till kommunen och säger: ”Jag vill bygga på Slottsholmen”. Kommunen svarar: ”Vad vill du bygga där då”? Byggherren svarar: ”Det får ni se när jag är färdig”. Kommunen: ”Ja, det är väl bara att du sätter igång och bygger då”. Så skulle det kunna gå till om det inte fanns några ”strukturella systemfel”.

Läs mer om