Slit inte ut hjärtat ur Blankaholm

Som föräldrar till två förskolebarn i Blankaholm, två och fyra år gamla samt en sexåring som börjat förskoleklass i Hjorted i höst och som i dagsläget utnyttjar fritids i Blankaholm vill vi uttrycka vår bestörtning i majoritetens beslut att återigen börja spara på våra barn.

Familjen Momark i Blankaholm, från vänster Wille med dottern Ingrid och Hilma med Elna och Einar. Nu uttrycker familjen sin bestörtning över politikernas beslut att åter spara på barnen.

Familjen Momark i Blankaholm, från vänster Wille med dottern Ingrid och Hilma med Elna och Einar. Nu uttrycker familjen sin bestörtning över politikernas beslut att åter spara på barnen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Insändare2023-10-29 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill vara tydlig med våra åsikter kring skolnedläggningarna och jag vill att denna insändare tas med när beslut ska fattas och när barnkonsekvensanalysen tas fram.

Konsekvenserna för våra barn, för oss föräldrar och för Blankaholm som samhälle blir förödande.

Jag och Hilma jobbar i Blankaholm, vi bygger vår verksamhet i Blankaholm. 2019 startade vi Blankaholms Gästhamn med en omsättning på 230 000 kronor. Vi flyttade hit från Linköping 2019 för att vi vill bo på landsbygden med den trygghet som det medför våra barn. I dag 2023 omsätter vi 6 miljoner. I somras var vi 15 personer som jobbade i vår verksamhet, främst skolungdomar. Utvecklingen går stabilt uppåt för både Blankaholm som samhälle och för vårt företag, eller kalla det livsverk. Vi räknar med att stadigt behöva anställa fler ungdomar kommande somrar. 

2023 har vi även startat upp Blankaholms Lanthandel igen. Hur viktigt är inte en lokal matbutik på orten för kommunen och samhället? 2011 när grundskolan lades ner i Blankaholm drev jag även då lanthandeln vilket slutade med en nedläggning och ett stort hål i ekonomin. Butiken gick runt innan nedläggningen är viktigt att tillägga. Jag vet att då flyttade även barnfamiljer ifrån orten och kommunen. Vad lärde sig kommunen av det?

Konsekvenserna för oss som familj blir ohållbara utan förskola. Ska vi köra upp barnen till Hjorted nästan två mil enkel väg för att sen åka hem till Blankaholm och jobba? Det blir sju-åtta mil per dag i bilen för att kunna fortsätta arbeta med det vi gör. Är det rätt att utsätta både barn, föräldrar och miljö för detta? De negativa konsekvenserna kan listas långa för oss som familj. Situationen blir ohållbar. Föräldrar i Blankaholm jobbar inte sällan åt Oskarshamnshållet eller Västervik. Att åka flera mil åt helt fel håll för att lämna barn på förskolan går inte.

För Blankaholm som samhälle kan det få förödande konsekvenser. Hur ska vi som företag på sikt kunna rekrytera 20-30 ungdomar varje sommar till vår verksamhet när det inte finns barnfamiljer som väljer att bosätta sig här? Kommer lanthandeln kunna finnas kvar på orten? Vi vet hur det gick 2011.

Helhetssyn och långsiktigt tänkande är något Västerviks kommun behöver lära sig, man måste klara av att se helheten för ett fungerande samhälle.

Hur tror ni att föräldrar kommer agera när det mest väsentliga för en fungerande vardag rycks ifrån dem? I Misterhult, på Oskarshamnssidan finns ett privat alternativ på skola, några kanske väljer den. Att starta upp en privat förkola i Blankaholm kan också vara ett alternativ. Hur mycket pengar sparar kommunen på det?

Titta vad som är på gång i Blankaholm med omnejd innan ni sliter ut hjärtat ur byn.

Majoriteten skapar oro. Vi vet inte hur vi kommer att agera om förskolan tas ifrån oss. Kanske vi flyttar någonstans där barnfamiljer är välkomna. Kanske vi startar en egen förskola. Kanske vi sätter alla våra barn i Misterhult istället.

Vad blir konsekvenserna av tänkta besparingar av det?