Slå vakt om fria skolvalet

Undervisning. Förslaget till vinsttak för friskolor kommer att försämra valfriheten.

Undervisning. Förslaget till vinsttak för friskolor kommer att försämra valfriheten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2017-04-01 06:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valfriheten i skolan hotas från vänster. Regeringen vill begränsa valfriheten genom att föreslå vinsttak och kommunala veton mot etablering av vinstdrivande friskolor.

Trots att efterfrågan på fristående skolor fortsätter att öka och elever på exempelvis fristående grundskolor har tio procent högre betyg, så ser vi nu alltså en farlig utveckling där seriösa friskoleaktörer riskerar att slås ut och där valfriheten för vanliga människor minskar.

Välfärdsutredningens vinsttak skulle tvinga 77 procent av aktörerna till en rörelsemarginal på mindre än två procent enligt Friskolornas Riksförbund. Det skulle leda till att en majoritet av landets friskolor skulle få lägga ner, oavsett om det är ett aktiebolag, förening eller stiftelse. Som vanligt är det de små aktörerna som skulle drabbas som hårdast.

KDU kommer dock att fortsätta att stå upp för att alla familjer och elever ska få den utbildning som passar eleven bäst. Istället för att minska valfriheten vill vi fortsätta att utveckla det fria skolvalet, exempelvis genom att införa obligatoriskt skolval.

För oss är friskolorna viktiga att försvara därför att en mångfald av skolor skapar valfrihet för den enskilde vilket är viktigt för att eleven ska finna en pedagogik och inriktning som passar, men friskolorna skapar också en sund konkurrens som utvecklar svensk skola och därmed förbättrar skolornas kvalitet. Rätten att välja skola gör att både elever och föräldrar ställer högre krav på att skolorna har bra lärare, ordning och goda kunskapsresultat.

Regeringen måste inse att verklig valfrihet inte är att endast kunna välja mellan två kommunala skolor i det egna bostadsområdet, med samma pedagogik och inriktning eller att låta rödgröna politiker bestämma vilka skolor som svenska elever ska ha att välja mellan. Verklig valfrihet existerar först om det faktiskt finns flera olika alternativ, med olika inriktningar och olika driftsformer. Vi har till stor del friskolorna att tacka för dagens valfrihet, därför att det de gör medför valfrihet i allt fler delar av landet.

KDU har varit ett friskolevänligt förbund sedan vi bildades och vi kommer fortsätta att försvara elevernas självklara rätt att själva välja vilken skola de vill gå på, oavsett om den är kommunal, fristående eller religiös.

Läs mer om