Skydda barnen från irrationella beslut

Desinformationskampanjen om LVU skadar Sverige, men det finns också exempel på hur beslut som socialutskott och nämnder fattar gör att barn riskerar att fara illa, menar insändarskribenten.

Desinformationskampanjen om LVU skadar Sverige, men det finns också exempel på hur beslut som socialutskott och nämnder fattar gör att barn riskerar att fara illa, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2024-03-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan några år tillbaka har vi alla kunnat följa desinformationskampanjen mot socialtjänsten som pågår och som skadar Sverige – både inrikes, men också utrikes.

Socialnämnder och utskott har på några orter skrämts av den massiva kampanjen. Politikerna är som yra höns i en hönsgård, de fattar beslut som är helt irrationella, lite som "än slank han hit och än slank han dit".

Men det man har hört väldigt lite om är de stackars barn som utsatts av politikernas okunskap och brister i både socialtjänstlagen och deras befogenheter. Dessutom sparkas socialsekreterare, som sliter sitt hår på arbetsplatser med alldeles för lite personal, för liten budget för att kunna göra sitt jobb optimalt och dessutom ska socialsekreterarna nu ta straffet för det irrationella beteendet som socialutskott och nämnder utövar.

Det absolut värsta exemplet är Älvsbyn, där socialutskottets ordförande haft kontakt med en pappa genom ett stort antal SMS och därefter, som socialutskottets ordförande fattar ett beslut – mot socialsekreterarnas åsikter – och beslutar att vården av tre barn ska upphöra och barnen flyttas tillbaka till sina föräldrar. Pappan häktas kort efteråt bland annat för grova barnfridsbrott. 

Älvsbyns kommun betalar dessutom ersättning till den nu misstänkta mannen med 35 000 kronor och vad värre är så har Älvsbyns kommun anlitat en konsult som kostar miljoner, pengar som kommunen kunnat spendera på två heltids socialsekreterare under ett år.

Gällivare kommun har anlitat samma konsult och gör snudd på samma irrationella handlande och vilka får lida? Barnen så klart, barnen som socialtjänsten har det yttersta ansvaret för. Barn som ska skyddas från godtyckliga och irrationella beslut som skadar dem!

Som kommuninvånare i små kommuner så skulle jag vara orolig, väldigt orolig för vad socialnämnder och utskott i kommunen kan hitta på.