Detta oroar oss som föräldrar mycket, då skolan är pedagogiskt välfungerande, har engagerade lärare och är en social trygghet för barnen samt är samhällsmässigt grundmurad. Kort sagt, skolan håller hög klass och våra barn är välmående. Detta har byggts upp genom hårt arbete från framför allt lärare och fritidspersonal, men även elever och föräldrar i föräldraföreningen.
I Västerviks kommuns vision för 2030 står det bland annat ”Utbildning och kompetens i toppklass – förskola, skola och fortbildning är kommunens viktigaste verktyg för att säkerställa framtidens kompetensförsörjning och skapa välmående, framgångsrika medborgare, företag och arbetsplatser". Är inte längre skolan kommunens viktigaste verktyg? Har visionen förändrats?
Vi är föräldrar till tre barn på skolan, två söner och en dotter som är 6, 7 och 9 år - de trivs alla mycket väl på skolan med många vänner i en stabil och trygg miljö. Mellansonen har Downs Syndrom och större delen av sitt sociala sammanhang i skolan och på fritidsverksamheten. Genom fantastiska lärare och assistenter samt fritidspersonal mår han väldigt bra på plats, i en för honom välkänd och trygg miljö som tagit oss föräldrar och personal flera år att bygga upp.
En skola på annan plats skulle ge negativa konsekvenser för våra barn. Det ger mindre tid till läxor då resandet tar tid och fritiden som är nog så viktig påverkas. Barnen blir tröttare, säkerhetsrisker skulle öka med ännu längre resor än dagens som redan är långa nog! En nedläggning av skolan skulle göra Loftahammar som samhälle mer labilt, otryggt och främmande att bo i.
När vi flyttade till Loftahammar var skolan en viktig orsak, orten är värdefull för oss med nära till naturen, den har en stabil skola och vi har som följd av detta många bra vänner. Vi betalar skatt, engagerar oss i föreningar och jobbar för samhällets bästa – hur värderas det? Hur ska utbildningsbesparingar framöver locka fler till kommunen?
Slutligen: Loftahammars skola är väldigt effektiv och duktig på sitt pedagogiska uppdrag samt nödvändig socialt för elever, föräldrar och lärare.