Förebyggande åtgärder räcker inte mot stöket på stan

Näringsidkare och besökare i centrum vittnar alla om ohållbara förhållanden med barn-/ungdomsgrupper som bitvis terroriserar miljön genom stölder, vandalisering och hot.

Stöket kring bland annat Tullportens galleria kräver hårdare åtgärder för att inte Västervik ska riskera att stå utan matvarubutik i centrum, tycker skribenten.

Stöket kring bland annat Tullportens galleria kräver hårdare åtgärder för att inte Västervik ska riskera att stå utan matvarubutik i centrum, tycker skribenten.

Foto: Victoria Essenholm

Insändare2023-10-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolornas rektorer framhärdar att deras elever är fina och att man från skolans sida arbetar förebyggande. Visst, så är det säkert, men är det inte dags att skolornas företrädare börjar se sanningen i vitögat – det finns ett problem som måste lösas innan vi riskerar att centrumkärnan ytterligare utarmas av nedlagda verksamheter. Vi kan ju inte förvänta oss att till exempel Hemköp ska bekosta bevakning av dagliga snatterier från högstadieungdomar om än ur en begränsad skara. 

Ska stadens befolkning riskera att bli utan matvarubutik i centrum på grund av att skola och kommun tycker att vi har fina ungdomar och att man ”arbetar förebyggande”? Ska låntagaren på biblioteket undvika besök i rädsla för otrevligheter eller neddragna öppettider? 

Även om de flesta ungdomar är fina och skötsamma så måste ju problemet med denna ”klick” av småkriminella, vilsekomna ungdomar upp på bordet och hanteras för att inte eskalera ytterligare. Varför tar inte kommunen i samarbete med polis och socialtjänst och anställer vakter för att värna tryggheten på bibliotek, galleria och butiker? Denna uppgift kan väl ändå inte behöva ligga på den enskilde näringsidkaren. Kostnad? Ja, invånarnas trygghet och trivsel måste väl ändå gå före exempelvis en ombyggd Storgata? Omprioritering av utgifter är inga omöjligheter. 

Sedan är det väl inte fel att skolornas rektorer går samman, erkänner problemet och är delaktiga i någon form av omedelbar åtgärd.