Sänk inte åldersgränsen på Systembolaget!

Centerpartiet föreslår att åldersgränsen för att handla alkohol på Systembolaget sänks från 20 till 18 år. Men det förslaget sågas av insändarskribenten, som undrar varför vi ska göra det lättare för barn och unga vuxna att få tag på alkohol.

"Varför ska vi göra det lättare för våra barn och unga vuxna att få tag på alkohol?", undrar insändarskribenten, som inte ser några fördelar i att sänka åldersgränsen för att handla på Systembolaget.

"Varför ska vi göra det lättare för våra barn och unga vuxna att få tag på alkohol?", undrar insändarskribenten, som inte ser några fördelar i att sänka åldersgränsen för att handla på Systembolaget.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2023-11-14 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man fyller 18 år är det mycket som händer, du räknas som vuxen och får ta dina egna beslut. Du får även ta körkort, som man har längtat efter sedan den första gången man övningskörde. Du får gå ut på krogen för första gången och beställa den där drinken som du har längtat efter och övat på att uttala rätt. Det är året som du är färdig med skolan och du tar den efterlängtade studenten, året som du ska vara självständig och hitta arbete eller utbildning.

Det är som sagt mycket som sker när man fyller 18 år, även mycket skolkande, festande, stress och press från familj, skolan och samhället. Så varför ska vi göra det lättare att hamna i alkoholproblem för våra nyblivna vuxna, att de i tidig ålder ska hamna i missbruk och depression eller ångest? Så sänk inte åldersgränsen på Systembolaget. 

För det första visar forskning att 38 procent av Sveriges niondeklassare dricker alkohol. Dessa barn är bara 15 till 16 år gamla och uppger att de fått tag på alkohol genom langning från Systembolaget. När man ställer gymnasieelever som går andra året samma fråga så visar det att 67 procent dricker alkohol. Även dessa elever uppger att de får tag på alkohol genom vänner och förhållanden som langar från Systembolaget. Varför ska vi göra det lättare för våra barn och unga vuxna att få tag på alkohol?

För det andra är det redan mycket press och stress som sker i tidig ålder, denna press och stress har alla känt av. När en vän, partner, lillebror eller lillasyster har frågat om du kan köpa ut cigg, snus och alkohol. Du blir tagen av frågan, du förstår kanske inte om det var på skämt eller inte, du vet inte vad du ska svara. Resonemanget kring det hela är att de bara är några eller något år yngre så det gör inget om du langar, men om vi då skulle sänka åldersgränsen på Systembolaget så skulle det bidra till ännu större press på våra nyblivna vuxna att langa. Dessvärre så skulle sänkningen även innebära att våra barn, som knappt får köpa energidryck, får större tillgång till alkohol. Ditt barn får tillgång till alkohol som sedan påverkar dom resten av livet, bara för att du inte ville att de nyblivna vuxna skulle vänta två år till för att handla på Systemet.

För det tredje sker det mycket i kroppen vid denna ålder, men trots allt som händer i kroppen och sinnet så är hjärnan fortfarande inte helt färdigutvecklad förrän tidigast som 25-åring. Det behövs alltså sju år till från det du räknas som vuxen till att hjärnan faktiskt är helt färdigutvecklad. Därför blir det ännu lättare för våra nyblivna vuxna att hamna i ett alkoholberoende, drabbas av epileptiska anfall och demens. Det finns mer än 60 till sjukdomar som beror på hög alkoholkonsumtion, en av dessa är att hjärnan börjar krympa. All denna påverkan innan hjärnan ens har nått sin fulla potential.

Det är som sagt mycket som sker med våra nyblivna vuxna, stress och press men även langning och fortsatt utveckling av deras sköra hjärnor. Avslutningsvis så hoppas jag att ni tänker på våra nyblivna vuxna men även era barn som påverkas. För dessa nyblivna vuxna, för din och för ditt barns skull, sänk inte åldersgränsen på Systembolaget!