Vid årsskiftet höjdes biomomsen kraftigt. Från att ha beskattas med en momssats på sex procent, i likhet med annan kulturell verksamhet, beslutade regeringen att höja momsen till 25 procent, vilket är en höjning på över 300 procent.
På regeringens hemsida kan man läsa att ”Biograferna har en unik betydelse för filmkonsten och som kulturella mötesplatser i hela landet.” Vi delar regeringens uppfattning om biografernas betydelse, och just därför ifrågasätter vi unga kristdemokrater S och MP:s dramatiska momshöjning.
Det finns huvudsakligen två skäl till att vi är kritiska. För det första slår detta mot kulturlivet på landsbygden. På många mindre orter i landet är utbudet begränsat och då ska man verkligen inte försvåra för de små, lokala biografer som gör det möjligt även för glesbygdsbor att avnjuta kulturella upplevelser.
Exempelvis har Gamleby biografförening sagt att man kommer behöva höja sina biljettpriser med 20 kronor (VT 17/12). En sådan stor prishöjning kommer troligen ha en negativ effekt på efterfrågan och på längre sikt kanske även göra det svårare för biografen att överleva.
Visserligen tar regeringen bort den tioprocentiga biografavgiften, men detta kan bara delvis kompensera för momshöjningens negativa påverkan på landsbygdens kulturliv.
För det andra är denna skattehöjning orättvis. Den är orättvis eftersom den gör skillnad mellan kultur och kultur: biobesök beskattas med 25 procent medan andra kulturformer som balett, opera och teater fortsatt beskattas med sex procent. Denna skattemässiga särbehandling innebär också att kultur som är vanligast i storstäder beskattas avsevärt mycket lägre än landsbygdens kulturutbud.
Vi unga kristdemokrater är måna om att kulturen ska leva, överallt, i hela landet. Därför tycker vi att momsen på biobesök ska sänkas tillbaka till sin tidigare nivå på sex procent.