Kommer Ellen Keyskolan försvinna?

Klass 7N på Ellen Keyskolan vill att deras skola ska få vara kvar.

Klass 7N på Ellen Keyskolan vill att deras skola ska få vara kvar.

Foto: Marie Kerrolf

Insändare2024-06-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi elever har fått höra att Ellen Keyskolan kanske ska säljas till regionen. Sjukhuset är tillräckligt stort som det är och behöver inte mer plats. Politikerna funderar även på att sätta ihop Ellen Keys och Luddes elever så att nästan alla av Västerviks högstadieelever går på samma skola. Anledningen är kanske att det blir billigare, men billigare betyder inte alltid bättre. Det kommer aldrig fungera i längden. Det kommer bli bråk och stök med en så stor skola.

undefined
Ett förslag för framtidens högstadium i Västervik är att slå ihop Ellen Keyskolan med Ludvigsborgsskolan.

Som elev kommer man bli tvingad att gå på samma stora skola som till exempel sin mobbare, om man inte går på Alpha istället. Ni säger att man ska ta bort mobbning men genom att sätta ihop skolorna till en stor så skulle kanske både mobbningen och skolket öka. Många elever på samma plats gör att personalen kanske inte riktigt har koll på vad som händer. Vi vill inte gå med elever som varit elaka mot oss i våra tidigare klasser. Vi tror inte att ni vill att mobbning och ungdomars psykiska ohälsa ska bli värre. 

Skoja inte runt med elevernas skolor! Västerviks kommun vill att Ellen Key och Ludvigsborgsskolan ska sättas ihop för att spara pengar. Det är inte bra för någon skola. Varje korridor och varje plats på skolan skulle bli full med folk. Det är ibland bra att spara i kommunen men det är inte bra för alla elevers lärande och studiero. Det kommer bli mer än 600 elever och till slut göra ont i öronen av allt ljud. Det kommer bli för många elever och det finns elever som vill ha det lugnt. Kommunen behöver tänka till ordentligt innan man tar ett beslut. Personal och mat kommer bli en merkostnad. Matsalen kommer bli enorm och matschemat kommer att bli svårt att lösa. 

Ellen Keyskolan har en historia som sträcker sig över 100 år tillbaka. Skolan byggdes för att vara skola och det ska den förbli! Visa respekt för historien! 

Skolan ligger bra centralt och är en väldigt bra skola. Många lärare är legitimerade och trygghet och studiero får höga siffror på enkäter. Övergången från två skolor till en skulle bli svår. Flera lärare skulle kanske förlora sina jobb och kostnaden för busskort skulle bli mycket högre.

undefined
Västerviks sjukhus vill växa och därför ska man kanske köpa Ellen Keyskolan från kommunen.

Vi hoppas att politikerna tar sitt ansvar och inser att detta är en väldigt dålig idé. Visst, det sparar kanske pengar men långsiktigt blir det dåligt för eleverna och personal. Färre lärare på fler elever. Man vill höja betygen men gör detta, varför?

Mycket elever på samma plats, högljutt och stökigt och struligt för elever som bor längre bort som idag kan gå till skolan. Så behåll det som det är idag och ha två alternativ till skolor!

Klass 7N, Ellen Keyskolan