Så kan knuten lösas

Det finns mycket information om skogsbruk, menar debattörerna.

Det finns mycket information om skogsbruk, menar debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2019-01-29 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln ”SNF – hur löser vi den gordiska knuten?” den 22 januari.

Äntligen en öppning i den annars så polariserade skogsdebatten. Varmt tack Anders Ekholm för ditt inlägg.

När det gäller skogsbruk utan trakthyggen kan vi rekommendera Mikael Karlssons bok ”Att hugga träd och ha skogen kvar”. Mikael är själv skogsägare med många års erfarenhet av ”Naturnära skogsbruk” och beskriver mycket pedagogiskt hur man gör. Boken samt mer info hittar du på ecoforestryfoundation.se.

Det finns mycket information på webbplatsen www.skogskunskap.se, som drivs gemensamt av Skogforsk, LRF Skogsägarna och Skogsstyrelsen. Mycket forskning bedrivs vid SLU i Umeå, bland annat om hyggesfritt skogsbruk

Vid Skogsstyrelsen i Linköping har man sedan flera år tillbaka ett projekt där man på försöksytor testar olika typer av hyggesfritt skogsbruk. Ta gärna kontakt med sakkunnig där.

Vidare erbjuder Sommenbygdens folkhögskola i höst kursen ”Distanskurs – Uthålligt skogsbruk på din mark”. I kursbeskrivningen står följande: ”Uthålligt och småskaligt skogsbruk innebär att hänsyn tas till alla skogens egenskaper, det vill säga inte bara virkestillgångar för industrin, utan också växt- och djurliv, vattenkvalitet, klimatpåverkan och andra värden som skogen har för människor. Denna distanskurs riktar sig till dig som äger en mindre skog och vill lära dig dess ekosystem och bästa vis att bruka den uthålligt”.

Naturen bör finnas till för sin egen skull först och främst, men även för människans välbefinnande och på sikt överlevnad. Däremot är inte naturen en oändlig resurs för industrin att ta för sig ur. Om hyggesfritt lönar sig eller ej beror på ur vems synvinkel man ser det. Naturen är den som tjänar mest på en omställning eftersom den i nuläget är så utarmad. Den enskilde skogsägaren kan fortsätta att tjäna pengar på sin skog. Industrin bör ställa om från kvantitet till kvalitet.