Under våren har jag varit med på flera regionala mässor anordnade av organisationen Ung Företagsamhet (UF). Optimismen och framtidstron flödar bland dessa unga och energiska företagare som driver företag under sina studier. Många framgångsrika entreprenörer har en bakgrund som UF-företagare. Ett bra exempel är klockmärket Daniel Wellington, vars grundare fick mersmak av sina erfarenheter som UF-företagare.
Att driva företag som en del av utbildningen ger en försmak av det verkliga livet utanför skolan. Det ger också tusentals ungdomar möjligheten att testa sin affärsidé utan ett stort risktagande. Jag är övertygad om att detta gör att fler kommer att se möjligheten och fördelarna med att förverkliga sina drömmar och våga ta steget att starta eget. Skolan skapar inte företagare, men kan bidra till att utveckla företagsamheten hos eleverna.
Vinsterna med att på det här sättet utbilda i entreprenörskap i skolan är många. Statistik visar att mer än åtta av tio elever tycker att året med UF har varit lärorikt och utvecklande. Mot bakgrund av det borde alla gymnasieelever få chansen att driva ett UF-företag. Tyvärr är det bara var fjärde elev som har möjlighet att driva ett UF-företag under sin skolgång i dag.
Statistiken visar även att var fjärde UF-företagare startar eget inom sju-åtta år efter studenten. Företagare med UF-bakgrund anställer ofta fler medarbetare och omsätter mer än andra jämförbara företag. Även för dem som inte väljer att gå vidare och bli egen företagare har UF positiva effekter. Att ha varit UF-företagare leder ofta till ökad anställningsbarhet, högre lön och oftare en chefsbefattning.
Sverige står inför stora utmaningar. Att fler unga startar och driver företag är en viktig framgångsfaktor för att skapa framtidens jobb. Därför bör alla gymnasieskolor i Kalmar län erbjuda eleverna en chans att lära sig mer om entreprenörskap via ett UF-program. Idéerna, drivet och drömmarna finns - skolans roll är att hjälpa till att göra verklighet av dem.