När skickar vi regionambulanser till Ukraina?

"Kan Region Kalmar län bidra genom att avvara en eller några ambulanser som inte används i det dagliga arbetet är det solidariskt riktigt att de gör bättre och större nytta i Ukraina", skriver regionråd Carl Dahlin (M).

Ambulanser som inte används i det dagliga arbetet kan göra större nytta i krigets Ukraina, menar regionråd Carl Dahlin (M), som uppmanar S, C och V att göra vad de kan för att regionen ska kunna skänka ambulanser.

Ambulanser som inte används i det dagliga arbetet kan göra större nytta i krigets Ukraina, menar regionråd Carl Dahlin (M), som uppmanar S, C och V att göra vad de kan för att regionen ska kunna skänka ambulanser.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2023-05-05 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagligen nås vi av rapporter om krigets fasor i Ukraina. Som nation gör Sverige mycket. Bland annat riktas stora delar av utlandsbiståndet dit just nu. Men vad kan regionerna göra? Mycket. Bland annat har flera regioner i riket, såsom Norrbotten, Värmland, Jämtland, Stockholm, Västernorrland och vårt grannlän Kronoberg skänkt ambulanser som skeppats vidare till Ukraina. Där gör de stor nytta.

Vissa av regionerna, såsom exempelvis Kronoberg och Västernorrland, var tidigt ute och skänkte redan innan Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) och Socialstyrelsen blev samordnare av de svenska insatserna i och till Ukraina. Idag går förfrågningar ut till regionerna från MSB vad de kan bistå med, och de returnerar en lista med allt tänkbart från engångsartiklar till just ambulanser.

Finns ambulanser i Region Kalmar län som skulle kunna vara aktuella att inkludera på denna lista när den uppdateras? Enligt ledande tjänstemän i regionen skulle det kunna vara möjligt. Ledande socialdemokrater har dock inte riktigt klart för sig hur, var eller när. Det är synd, menar vi – Ukraina behöver allt stöd de kan få. Kan Region Kalmar län bidra genom att avvara en eller några ambulanser som inte används i det dagliga arbetet är det solidariskt riktigt att de gör bättre och större nytta i Ukraina.

Det är dags att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet i Kalmar län gör vad de kan för att även vår region skänker ambulanser till Ukraina.