Regeringen slår undan fötterna för lågavlönade

Vår eminenta och frikostiga regering har beslutat att för att kunna leva ett drägligt liv i Sverige måste man tjäna minst 27 360 kronor i månaden.

För många anställda inom exempelvis städbranschen innebär det nya inkomstkravet att de inte får stanna i Sverige. Ett exempel på dåligt konsekvenstänk från regeringens sida, menar skribenten.

För många anställda inom exempelvis städbranschen innebär det nya inkomstkravet att de inte får stanna i Sverige. Ett exempel på dåligt konsekvenstänk från regeringens sida, menar skribenten.

Foto:

Insändare2023-11-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är väldigt många som inte gör detta! Men nu finns alltså möjligheten att söka socialbidrag eftersom de flesta pensionärer och lågavlönade inte ens har hälften av detta belopp att klara sig på varje månad. Så det är bara att bilda kö utanför socialkontoren runt om i landet och söka ekonomisk hjälp! 

Tyvärr finns det en hake, det där med 27┣360 i månaden gäller enbart om man är född utanför EU:s gränser och arbetar här med ett tillfälligt arbetstillstånd. Det kan ju verka omtänksamt och solidariskt för alla som just nu lever på detta vis i Sverige. Regeringen vill ju bara se till att de får det så bra som möjligt här hos oss. Men kan det verkligen vara orsaken till beslutet om att just den här gruppen måste tjäna 27┣360 kronor i månaden? Nej absolut inte! Någon har inbillat regeringen att det går lösa ”invandringsproblemet” genom den här åtgärden.

Jag skrev att det finns en hake men det finns flera. Många gamla behöver hjälp från hemtjänsten, där arbetar många som nu kommer att drabbas av regeringens beslut. Det innebär att de inte kommer att få förnyat arbetstillstånd eftersom de tjänar för lite varje månad och måste alltså lämna landet och de gamla blir därmed utan hemhjälp eftersom det är mycket svårt att rekrytera nya till jobb inom det yrket. Inom en rad andra områden kommer det också att slå hårt mot företagen som inte kan anställa nya för att den avtalsenliga minimilönen är alldeles för låg. 

Har man verkligen tänkt efter innan beslutet om ”invandrarlönerna” fattades? Regeringen verkar vara så hårt fixerad vid att kunna skicka ut så många invandrare som möjligt med en total avsaknad av konsekvenstänk som innebär att andra grupper i samhället blir drabbade. Företag inom städ- och restaurangbranschen har anställt många av de som nu inte kommer att få stanna i Sverige när de söker nytt arbetstillstånd. Det är människor som etablerat sig här och betalar skatt och har skaffat sig bostad. Nu slår regeringen undan fötterna för dem och raserar deras tillvaro. Samtidigt går en massa gängkriminella fria som tjänar stora summor på knarkhandel och andra brott. Risken finns att de som ska sparkas ut kommer att gå under jorden och söker sig till gängen i stället. 

Var finns regeringens konsekvensanalys?