Turerna har varit många på Lucerna senaste åren, från en misslyckad satsning på Gotlandsfärja och hamn, till rättsliga tvister med företag kring sprängning och hantering av bergmaterial. Som kommuninvånare får det en att undra varför vi så envist ska förstöra vår skärgård och exploatera denna fantastiska ö för detta ändamål?
Lucerna är verkligen unik, som första stora ö på vägen ut i skärgården, och det finns få platser i Västervik som kan jämföra sig med den när man åker ut med båt längs Skeppsbrofjärden, genom Blockholmshålet och fyrarna. En upplevelse som snart kommer bli avsevärt mindre behaglig när kommunen bygger ut hamnen norrut och ersätter kobbar och skär med asfalt och kranar.
Det är förstås inte bara båtfarare som drabbas av detta initiativ utan mitt emot ligger Gränsö Slott med hotell, och till söder Lysingsbadets resort och nordväst Skeppsholmen med Slottsholmen, som alla kommer få en negativ inverkan av försämrad upplevelse när utsikten byts ut från naturskön skärgård till ett industriområdet.
Det finns förstås ekonomiska incitament för en hamn och nya industrier men utöver den negativa miljöpåverkan finns det också stora ekonomiska risker. Kommunen, som vilket företag som helst, borde satsa på det vi är bra på och lyfta de kvaliteter som finns. Titeln "Ostkustens pärla" och "Sveriges bästa sommarstad" är inte något givet och kräver att våra politiker driver en aktiv politik för att främja både turismnäringen, skärgården och vår natur.
Trots godkännandet av detaljplanen för nya reningsverket på Lucerna kommenterade Länstyrelsen att “Lucerna är en direkt olämplig plats...”. Det kan man verkligen hålla med om. Att anlägga industrier centralt och nära havet är en praxis som tillhör början på förra seklet. Runt om i Sverige, från Norrtälje till Varberg, lägger man ner sina industriområden vid havet och använder ytan för allmännytta med bostäder och parker. Det är inte frågan om, utan när, Västerviksborna kommer att kräva detsamma.
Det är många som drömmer om ett boende nära vattnet och det finns många fler som också skulle flytta hem, eller hit, ifall det fanns attraktiva boenden. Eftersom det inte är så lätt att återställa sprängda kobbar eller skövlad skog kanske existerande yta med halvtomma och mindre attraktiva industrilokaler omvandlas till just det?
För att rädda Lucerna behövs inget omedelbart stopp för pågående verksamhet men att Västerviks kommun ändrar sin inställning och upphör med pågående nyexploatering. Det innebär, för det första: upphör med pågående expandering av hamnen. För det andra: upphör med sprängning och planläggning för industriområdet bredvid. För det tredje: gör om detaljplanen för området med fokus på människa och natur – inte industrier!