Under 2016 ökade nyföretagandet i riket med i genomsnitt 6,4 procent. I Kalmar län blev det ännu mer, plus 12,6 procent.
Västervik gick mot strömmen. Här minskade det med tre procent och vår kommun ramlade ännu längre ned i tabellen, till plats 240 av 290 kommuner. Det visar rankningen av nyföretagandet 2016 från Nyföretagarcentrum.
Är det något som borde oroa Västervik? Svaret är både ja och nej.
Nej, därför att nya företag ofta drivs på fritiden av anställda med höga löner. Det är en effektiv metod att slippa betala statlig skatt och värnskatt samt att undanhålla inkomster för pensionerade höga politiker så att de får full ministerpension.
Utmärkande för Västervik är låg utbildningsnivå och lägre löner än riket i övrigt. Här är det inte särskilt många som tjänar på att dribbla med värnskatten.
I ett avseende är minskningen välkommen. Tyvärr används nyföretagande som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Den trista sanningen är att den som inte klarar att på egen hand ordna en anställning, har små chanser att överleva som företagare. För det krävs både nätverk och ekonomiska resurser. Att starta företag för att slippa gå arbetslös slutar allt för ofta i olycka.
Utifrån ett annat perspektiv är utvecklingen oroande. Företag har större chans att överleva om de startar i en högkonjunktur. Då finns kunderna och betalningsviljan som gör det möjligt att bygga marknad och ekonomiska reserver för att klara nästa lågkonjunktur. Att dra igång i dåliga tider när alla skär ned på sina inköp är dömt att misslyckas.
Mitt bästa råd till dig som är sugen på att bli företagare, är att starta nu vid sidan om en anställning. Skulle du bli arbetslös i nästa lågkonjunktur, räknas företaget som bisyssla och kan drivas vidare i oförändrad omfattning utan att det påverkar A-kassan. Du får dessutom ta ut en lön ur företaget på 1 920 kr per vecka eller 99 840 kr om året samtidigt som du stämplar.
Säger du istället upp dig från din anställning, med målet att skapa dig en försörjning på heltid, är reglerna stenhårda för att du får A-kassa. Företaget måste läggas ned och alla tillgångar säljas. Du får inte tjäna ett öre vid sidan om utan att det påverkar din rätt till ersättning.
Sedan kan man diskutera det rimliga i att inkomstskattelagen och reglerna för A-kassa gynnar hobbyföretag och bestraffar heltidsföretagande.