Hennes artikel handlar om Brasiliens export av nötkött, och sojabaserat djurfoder till EU. Importen av nötkött från Brasilien uppgick till 141 000 ton 2016, vilket är 40 procent av EU:s totala import av nötkött. Det poängteras även i artikeln att regnskogarna är avgörande för att motverka den globala uppvärmningen. Amazonas är jordens största regnskog och är därför ovärderlig i detta sammanhang.
Regnskogen i Amazonas brinner, det har talats om 88 816 olika bränder på olika platser, (TT 1 september 2019), en nästan ofattbar siffra. Karin Lexén påpekar dock i artikeln att bränderna inte är en följd av klimatförändringar, tyvärr är det en mycket klen tröst för Amazonas regnskog. Bränderna startas av en enda anledning, trots att det råder förbud att elda, för att skapa nya betesmarker för kreatur samt för att öppna nya odlingar för sojaproduktion. Brasilianska sojaprodukter används som djurfoder inom hela EU, även i Sverige. Nyligen avskaffade EU en 20-procentig tull på nötkött från Brasilien vilket kommer att innebära en ännu större import av nötkött därifrån och därmed större behov av nya markytor i Amazonas.
Karin Lexén skriver även vilka åtgärder som behövs för att komma tillrätta med de här problemen. I fyra punkter skriver hon vad som bör göras av den svenska regeringen och av EU. Vi har för länge sedan passerat den punkten man kunde anse vad som bör göras för att förhindra stora förändringar av klimatet på jorden! Det räcker inte att EU eller den svenska regeringen ställer krav på vad som bör göras för att skövlingarna av Amazons regnskog upphör, de krav som ställs ska vara vad som måste göras.
Det är bra att tunga namn inom miljöorganisationerna skriver artiklar kring klimatförändringar och det alltmer extrema vädret som blivit mycket vanligare. En grupp som ännu inte vaknat till är politikerna. Väldigt sällan ser man artiklar från våra politiker som handlar om klimatförändringarna och vilken inverkan de redan har fått i dag. Det är politikerna som ska fatta alla måste-besluten för att rädda jordens klimat i framtiden.
På många platser samlas varje fredag en grupp som heter Fridays For Future, så även i lilla Västervik. En öppen inbjudan skickas härmed ut till alla politiker runt om i Sverige, uppsök någon av dessa grupper på er ort och delta i en stunds ”klimatstrejk” för att visa att även politiker uppfattat klimatallvaret vi står inför.